Pilarín Bayés, escollida «caganer de l'any 2015»

Exposició commemorativa dels 25 anys de l’Associació Amics del Caganer a la biblioteca Joan Triadú de Vic

Toni Coromina
27 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:59h
Pilarín Bayés
Pilarín Bayés | Adrià Costa

Pilarín Bayés. Foto: Adrià Costa
 

L'Associació Amics del Caganer (ACC), fundada el 1990 a Barcelona, aquests dies celebra el seu 25è aniversari. El seu objectiu primordial és la promoció i difusió de l'emblemàtica figura del caganer, el seu estudi, així com el seu reconeixement en forma d'un monument a la ciutat de Barcelona. 

Entre els actes més rellevants de l'efemèride destaca l'exposició anual de caganers que aquest any es podrà veure a Vic, a l'espai Romeu (Biblioteca Joan Triadú), del 4 de desembre, dia de la inauguració,  fins al 10 de gener. La mostra es complementa amb l'exhibició de diorames de la família Bagué Cambra.
    
El plat fort de les celebracions serà el lliurament del guardó "Caganer de l'any 2015", que enguany s'atorgarà a la ninotaire vigatana Pilarín Bayés el dijous 10 de desembre, en el transcurs d'un sopar al restaurant H10 Marina Barcelona (Avinguda del Bogatell, 64, Barcelona). Aquesta distinció es concedeix cada any a la persona pública que més s'ha distingit per la vinculació, la difusió o l'ús de la figura del caganer en qualsevol activitat. Alguns Caganers de l'Any han estat personatges tan coneguts com Albert Om, Pilar Rahola, Marc Parrot, Ferran Monegal, Andreu Bonafuente, Joan Brossa, Albert Pla, Jaume Sisa, Narcís Comadira o Josep M. Ballarín, entre altres.

L'AAC té vocació internacional i d'entre els seus més de 70 membres n'hi ha d'italians, japonesos, alemanys i dels Estats Units d'Amèrica. Un dels impulsors de l'associació és l'artista centellenc Jordi Sarrate, que disposa d'una de les col·leccions més importants de figures del tradicional personatge del pessebre, que es poden veure al Museu del Caganer, al carrer de Jesús 36 de Centelles. 

Des del desembre de 1992 l'AAC publica el butlletí semestral "El caganòfil", on s'hi difonen les novetats caganeres fetes pels artesans, com estudis sobre la figura del caganer i notícies relacionades.
Arxivat a