De Fira Joc-Joc a «ciutat de joc»

La Fira del Joc i la Joguina diferent de Tona celebra la seva 15 edició, el 29 de novembre, amb idees renovades que tenen per objectiu estendre el certamen en el temps i l’espai

Redacció Osona.com
27 de novembre del 2015
Fira Joc-Joc de Tona
Fira Joc-Joc de Tona | Oriol Ripoll

El món dels jocs està experimentant un creixement sorprenent en els últims temps. Els jocs de taula guanyen cada cop més adeptes i les aplicacions d’entreteniment per a mòbils s’han convertit en un dels mercats més temptadors del moment. No es d’estranyar, per tant, que una aposta sòlida com la Fira Joc-Joc, la Fira del Joc i la Joguina diferent de Tona gaudeixi de tan bona salut i celebri enguany la seva 15a edició, el 29 de novembre, en el marc de la festa major d’hivern de la població.

Enfocada cap a un públic variat, familiar i centrada en Osona (tot i que rep molt gent de fora la comarca), el certamen recull, als dos pavellons esportius municipals, prop d’una quarantena de parades en les que els visitants poden trobar des de jocs artesanals tradicionals fets amb fusta fins a prototips, jocs d’autor i les novetats més punteres del sector.

Cada any passen per la fira prop de 8.000 visitants. La iniciativa té una doble vessant: per una banda incorpora parades de venda dirigides al consumidor final i, per l’altra, activitats gratuïtes de joc per a tota la família, subvencionades per l’organització. Tot i així, s’anima també els punts de venda a fer demostracions dels jocs i joguines que exposen, facilitant així el tancament de les ventes, en apropar al públic al producte.

Cada any s’introdueixen novetats i s’exploren nous aspectes de l’univers lúdic, a l’hora que es manté una representació àmplia de tot el que pot oferir-nos el món del joc. També es reediten les propostes d’edicions anteriors que millor acollida han tingut entre els assistents.
 

Fira Joc-Joc de Tona. Foto: Oriol Ripoll


Amb aquest constant fluir d’idees i col·laboradors són molts, per tant, els canvis i les millores que s’han anat introduint al llarg d’aquests 15 anys a la Fira Joc-Joc de Tona, però l’aposta per la innovació i l’exigència de qualitat s’ha mantingut com un senyal d’identitat constant d’aquesta trobada.

Tot va començar...

Els inicis de la fira es remunten a la històrica Fira de la pesseta, que va començar a celebrar-se a  Tona el 1980. Es tractava d'una activitat que complementava la festa major d'hivern de la població i en la que calia pagar una pesseta per jugar. Es tractava d'un conjunt de propostes de joc que anaven canviant cada any, elaborades en la majoria dels casos a partir de materials reciclats.

La fira va anar creixent i agafant volada. Cada edició s’incrementava el nombre d’assistents, i al cap d'un temps l'Ajuntament de Tona va començar a donar-hi suport de forma més activa. Això va permetre que el certamen passes a ocupar més espais del poble i que es comencessin a programar activitats paral·leles complementaries, vinculades també al món lúdic.

Les diferents edicions han anat recollint les diverses modalitats de joc existent i els proveïdors que els distribueixen. Així, la fira ha acollit moltes propostes de diferent caire: jocs de taula, tallers de construcció de jocs, joc motor, esports tradicionals, jocs de lluita, jocs d'enginy i matemàtics, formacions relacionades amb el joc, jocs d'habilitat, jocs artesanals, jocs digitals, animacions, companyies d'espectacles, parades de jocs, activitats de divulgació, concursos de creació de joc, sorteigs, novetats editorials, etc.
 

La Fira Joc-Joc es va celebrar uns anys conjuntament amb la Fira de la Pesseta. Foto: Osona.com


Un dels darrers canvis que ha sofert, i que ha li donat una nova dimensió, és la seva localització dins de dos pavellons coberts que hi ha a la perifèria de Tona. Des del 2011, la fira es realitza a cobert. Tot i que això ha reduït la facilitat d’accés en relació a anteriors ubicacions, més centrades dins de la població, evitar el fred i la pluja han estat garantia d'èxit de públic.

El futur de la fira

En aquesta 15 edició, acaba un nou cicle de la Fira Joc-Joc de Tona. “S’obre una nova etapa il·lusionant, cimentada en l’èxit i l’entusiasme amb el que any rere any ha estat acollit aquest projecte”, diuen els organitzadors. De cara a l’edició de 2016, l’esperit lúdic de la fira es difondrà pel municipi, convertint Tona en una “ciutat de joc”.

La idea és promoure diverses actuacions que tinguin a veure amb el món del joc durant tot l'any. Això permetrà incorporar i recuperar alguns formats que són de gran interès i que per les dimensions de la fira no es poden dur a terme de manera simultània en un sol esdeveniment.

A més, aquest nou format permetrà que es promoguin encara més els vincles amb les entitats de la zona i fomentar el treball continuat amb algunes d'elles. Es podran desenvolupar tallers periòdics, formacions d'estiu, actes puntuals, presentacions de novetats editorials vinculades al món del joc... a més de tots els tipus d'activitat que ja s'estan realitzant en l'actual format.

L'objectiu final és generar i engrandir la reputació de Tona  com a ciutat referent del món del joc.

---------------
Dades d’interès

Fira Joc-Joc de Tona, 15a edició.
Data: 29 de novembre, 2015.
Horari: de 10 a 14 hores, i de 15:30 a 19 hores.
Ubicació: pavelló d’esports de Tona, Carrer Jaume Balmes, 53.
Entrada: gratuïta

 

Recull de galeries de fotos de la Fira Joc-Joc

Recull de galeries de fotos de la festa major de Sant Andreu de Tona

Més informació de la Fira Joc-Joc

Programació de la festa major d'hivern de Tona


Arxivat a