Les visites gastronòmiques d'Osona Turisme es tanquen amb cerveses i ramaderia

La iniciativa finalitza a Ausesken d'Olost i la Font Sostenible de Lluça, el 5 de desembre | Inscripcions obertes

Mas La Font de Lluçà
Mas La Font de Lluçà | Adrià Costa
Redacció Osona.com
26 de novembre del 2015
Actualitzat el 30 de novembre a les 10:24h
Voleu conèixer el procés de fabricació artesanal dels formatges, els embotits o la ratafia? Osona Turisme us proposa "Fet a Osona", unes visites guiades, de grups reduïts, a empreses agroalimentàries per descobrir de primera mà l’elaboració de productes característics de la comarca.

Aquestes activitats s'han fet durant set dissabtes, de juny a desembre, i cada dia s'ha combinat la visita a dues empreses. Així doncs, es tracta d’una activitat ideal per a tota la família. A més, no cal preocupar-se per res, ja que l’organització també s’ocupa dels desplaçaments.

“Fet a Osona” finalitza el dissabte 5 de desembre, amb la visita a dues empreses molt arrelades al territori: Cerveses Ausesken d'Olost i la Font Sostenible de Lluçà, una explotació agrícola i ramadera multidisciplinar. Les inscripcions es poden realitzar a través de la central de reserves del web d’Osona Turisme o presencialment a l’Oficina de Turisme de Vic (Plaça del Pes – Llotja del Blat).

 

Més informació, inscripcions i calendari de les visites


                   ----------------------------------------------------------------------

La Font Sostenible, Lluçà
 

Pere Garet, responsable del Mas La Font de Lluçà. Foto: Adrià Costa


L’empresa la Font Sostenible és una finca de tradició pagesa ubicada al terme de Lluçà, al bell mig del Lluçanès. És una Explotació Agropecuària Prioritària integral que compta amb 365 hectàrees forestals, que són explotades per a la producció de biomassa i per a les pastures del bestiar, i 100 hectàrees agràries, on hi ha conreus extensius de cereals i camps de farratge.

El que generació rere generació havia estat una tradicional explotació agrícola i ramadera familiar, poc a poc s’ha anat convertint en un espai multidisciplinar que aglutina reserva natural, turisme rural, aula ambiental, producció de biomassa i la producció de carn de vedella i xais nascuts i criats a la finca de manera totalment natural respectant els ritmes naturals en l’engreix del bestiar.

Com a explotació ramadera, La Font cria bestiar oví, amb la raça autòctona d’ovella ripollesa (pertany a l’Associació Nacional de Criadors d’Ovella Ripollesa) i també cria bestiar boví, amb les races Salers (d’Alvèrnia, a França) i l’autòctona catalana de l’Albera (espècie en risc d’extinció). El bestiar es cria de manera ecològica, bàsicament amb els farratges produïts a la mateixa propietat. En el sacrifici dels animals s’opta per escorxadors petits procurant que no pateixin cap tipus d’estrès. La carn es deixa reposar abans de comercialitzar-la. És per això que han optat per la certificació del CCPAE (Consell Català de Producción Agrària Ecològica) com a garantia de qualitat dels seus productes i de les seves pràctiques ramaderes.
 

Vedells del Mas La Font de Lluçà. Foto: Adrià Costa


A la Font tenen una de les poques reserves naturals privades del país, la reserva natural, torrent i pantà de Garet. Gràcies a un acord de custòdia entre la Font i el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, s’ha pogut recuperar i protegir el torrent i el pantà de Garet, molt modificat per l’activitat agrària. Des de 2007 s’han anat succeint actuacions per redreçar la situació del torrent, el pantà i el seu entorn i millorar l’estat ecològic d’aquest espai natural. S’han perfilat i restaurat les ribes i la seva vegetació, s’han col·locat tanques per controlar l’entrada del bestiar, s’ha ampliat la secció del torrent aigua amunt i avall del pantà, s’han fet estudis i actuacions de repoblament d’espècies autòctones, seguiment de l’estat ecològic i avaluació mediambiental constant del projecte.

                                                     ------------------------------
Cerveses Ausesken, Olost

Cerveses Ausesken va iniciar la seva activitat al novembre de 2009, i va començar a oferir visites a les seves instal·lacions el juny de 2011. Produeixen cerveses artesanals, amb una clara vocació d’elaborar cerveses d’autor, de qualitat i clarament vinculades amb el territori. El propi nom d’Ausesken (derivat del nom dels ausetans, antics pobladors ibers d’Osona) ja és una declaració d’intencions, en referència al seu arrelament al territori.
 

Xavi Redón, gerent de Cerveses Ausesken. Foto: Adrià Costa


A més, també procuren que els ingredients que utilitzen en les seves cerveses siguin productes de proximitat i representatius de la zona. De la mateixa manera, elaboren altres cerveses, en col·laboració amb altres productors locals, com ara una cervesa de castanya o una cervesa amb herbes.

L’empresa, a més d’aquesta filosofia de vinculació amb el territori i el producte de proximitat, també té consciència mediambiental i de valors de sostenibilitat. En aquest sentit, per exemple, a les seves instal·lacions té una caldera de biomassa, les cendres de la qual i el llúpol exhaurit serveixen d’adob en camps propers. I un pagès de la zona també utilitza el bagàs, resultant del procés de l’elaboració de les cerveses, per alimentar les seves vaques.

El procés d'elaboració de Cerveses Ausesken és completament artesà. Les seves cerveses no estan filtrades ni pasteuritzades. Tant la Blanca com la Torrada són cerveses de doble fermentació, és a dir, una primera fermentació dins un tanc de 600 litres en la que el llevat transforma de manera natural el sucre en alcohol durant aproximadament una setmana.

Posteriorment, ja dins l'ampolla, s’obté una segona fermentació en la que els sucres disponibles de la primera fermentació gasifiquen de manera natural les cerveses, sense la necessitat d'afegir CO2. A l'hora, la cervesa experimenta una maduració, durant un mes en la que aspectes organolèptics com el sabor i aroma es van definint i perfilant.
 

Procés d'embotellat de la cervesa Ausesken. Foto: Adrià Costa