Un film eslovac guanya el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

El documental “Live for passion” transporta dos escaladors a la serralada del Tatras |”Jeff Lowe’s metanoia” s’emporta el segon gran premi de la nit: la Flor de Neu de Plata

Foto de família dels guanyadors del Festival BBVA de Cinema de Muntanya 2015
Foto de família dels guanyadors del Festival BBVA de Cinema de Muntanya 2015 | Geni Ordeig
Redacció Osona.com
23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:38h

Vespre de clausura i entrega de premis del Festival BBVA de Cinema de Muntanya. El gran premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, el més important del certamen, és des d’aquest dissabte a mans del realitzador eslovac Pavol Barabas. Se l’ha emportat per la pel·lícula “Live for passion”, un documental de 58 minuts que transporta dos escaladors a la serralada del Tatras. L’objectiu: refer les passes i el missatge que va deixar Wieslaw Stanislawski, un dels més grans alpinistes entre 1928 i 1933 i que va obrir noves i difícils vies en aquesta gran serralada centreeuropea.

El segon gran premi de la nit se l’ha emportat “Jeff Lowe’s metanoia”, de manera que el seu realitzador, el nord-americà James Aikman, s’emporta el premi BBVA i la Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya. La pel·lícula reviu les aventures d’aquest escalador –amb fites com l’obertura en solitari de la cara nord de l’Eiger-, que pateix ara una malaltia degenerativa que l’obliga a desplaçar-se en cadira de rodes. Narra el documental el periodista Jon Krakauer.

La tercera premiada de la nit és “Degrees north”, de Guido Perrini, que s’emporta el premi GrandValira i la Flor de Neu de Plata al millor film d’Esports de Muntanya per un film que es bat al cor d’Alaska amb Xavier de la Rue, Samuel Anthamatten i Ralph Backstrom de protagonistes. Llisquen per pendents nevats després de ser transportats als cims en paramotor.

El K2 protagonitza dues pel·lícules premiades en el palmarès d’aquest any. Són “K2 touching the sky”, millor film de Cultura de Muntanya, una història de la polonesa Eliza Kubarska mentre que el premi FEDME especial del Jurat recau en “K2 and the invisible footmen” de la nord-americana Iara Lee. El premi FEEC a la millor fotografia és per a “Unreal”, dels nord-americans D.Wittemburg, C.Jones i D. McCullough.

Al seu torn, el premi Boreal al millor guió és per a “Citadel” del britànic Alastair Lee; el premi Cervesa del Montseny per votació popular en la secció +Xtrem és per a “The Mont Rebei project”, del francès Vladimir Cellier; i finalment “Sunakali”, del nepalès Bhojraj Bhat, s’emporta el premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa del medi ambient.

Teaser del Festival BBVA de Cinema de Muntanya 2015

En la clausura d’aquest dissabte al teatre Cirvianum de Torelló, s’ha fet entrega dels guardons en Periodisme. El premi al millor blog recau en Miquel Vilaplana per l’espai “El muntanyenc” del Club Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès, mentre que el millor treball en periodisme escrit és per a Albert i Òscar Masó per “Piulades d’altura”, un article a la revista Vèrtex.  

El Festival va rebre 147 treballs i en va seleccionar 32 per la secció competitiva. Per configurar-ne el palmarès, el jurat de la 33a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya ha estat: Carles Bosch, periodista i documentalista; Lali Colomé, periodista freelance, especialitzada en reportatges; Barbara Destefanis, promotora i gestora cultural italiana, establerta a Catalunya; Francesc Masferrer, realitzador de TV3, especialitzat en transmissions en directe amb multicàmeres; Jordi Morató, director, guionista i muntador de cinema.

Un 15% el públic a la secció competitiva

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya ha abaixat el teló aquest diumenge amb rècord de públic a la secció competitiva. Un total de 5.300 espectadors han vist des del 13 de novembre les pel·lícules seleccionades a la 33a edició del certamen de Torelló. Suposa un 14,7% més de públic, una xifra que converteix aquesta edició en un gran any per al certamen internacional especialitzat en cinema de muntanya. De fet, en més d'una ocasió s'han exhaurit les entrades per a les sessions tant d'entre setmana com en algunes de les non-stop d'aquest diumenge.
 

Fotograma de la pel·lícula "Senda".


L’increment de públic a la secció competitiva situa la xifra global de participació al Festival per sobre de les 6.000 persones.

Un munt d’activitats al Fest-Off

Al voltant del Festival BBVA de Cinema de Muntanya hi ha hagut tot un seguit d’activitats, aplegades sota l’epígraf Fest-Off. Durant els dos caps de setmana, una carpa a la plaça Nova ha acollit la major part d’aquestes propostes: demostracions d’hipopressius, xerrades, presentacions de llibres, demostracions d’spinning de muntanya o tallers, una cursa de muntanya infantil; una exhibició de highline, consistent a travessar el riu a l’alçada del pont de can Pujadas, la segona edició de la Fira Camper i rutes amb segways (vehicles elèctrics de dues rodes) per l’entorn del municipi, entre d'altres.

---------------------------
Palmarès | Festival BBVA de Cinema de Muntanya 2015

 
PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a:
SUNAKALI de Bhojraj Bhat. Nepal

PREMI CERVESA DEL MONTSENY i Flor de Neu de Plata al millor film +Xtrem, per votació popular a:
THE MONT REBEI PROJECT de Vladimir Cellier. França

PREMI  BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a:
CITADEL d'Alastair Lee. G. Bretanya.

PREMI  FEEC. (Federació d´ Entitats Excursionistes de Catalunya) i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a:
UNREAL de D. Wittemburg, C. Jones i D. Mc Cullough. EUA.

PREMI FEDME  (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada) especial del JURAT i Flor de Neu de Plata a:
K2 AND THE INVISIBLE FOOTMEN de Iara Lee. EUA.

PREMI al millor film de CULTURA DE MUNTANYA i Flor de Neu de Plata a:
K2 TOUCHING THE SKY d'Eliza Kubarska. Polònia.

PREMI  GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’ESPORTS  DE MUNTANYA a:
DREGREES NORTH de Guido Perrini. Suïssa.

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA a:
JEFF LOWE'S METANOIA de James Aikman. EUA.

GRAN PREMI  “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or a:
LIVE FOR PASSION de Pavol Barabas. Eslovàquia.

PREMI PERIODISME
Millor BLOG a Miquel Vilaplana per El muntanyenc. www.elmuntanyenc.cat

Millor treball en PERIODISME ESCRIT a Albert i Òscar Masó per Piulades d'altura. Publicat a la revista Vèrtex
 

Programació del Fest-Off

Més informació i programació, des del web del festival

Documents
Arxivat a