Uns quants consells per organitzar bé la nevera

Nació Digital
22 de novembre del 2015
Actualitzat a les 9:09h
Una nevera plena
Una nevera plena | Europa Press

Una nevera plena Foto: Europa Press


La nevera ens permet conservar millor els aliments i endarrerir el desenvolupament de microorganismes. Tot i això, existeixen diversos aliments que no hauríem de refrigerar i d'altres que es conserven millor en determinades àrees d'aquest electrodomèstic.

Segons explica l'experta Ana Andújar, de Yocomobien.es, per neutralitzar els microbis, el frigorífic ha de trobar-se a una temperatura d'entre 4 i 8 graus centígrads. "Si organitzem de forma correcta el frigorífic, es poden evitar una gran quantitat de malalties", assenyala.

Cinc pautes per distribuir els aliments a la nevera

1. A la part superior s'hi han de col·locar els aliments més frescs, com els làctics.

2. A la porta o part central, les conserves, les melmelades i les begues obertes. Els ous solen tenir el seu propi lloc a la porta del refrigerador, el lloc menys fred de la nevera.

3. Els embotits i els aliments una vegada cuinats han de conservar-se a la part central del frigorífic, ja que el nivell de fred que necessiten és més baix.

4. A la part més baixa de la nevera hi aniran la carn i el peix. Cal recordar que aquest tipus d'aliments no poden tenir-se massa temps dins la nevera.

5. Les fruites i verdures es col·locaran als calaixos de la nevera, on la temperatura no és tan baixa. Els cítrics, els plàtans i els tomàquets no cal posar-los al frigorífic, ja que empitjoren el seu sabor. Tot i això, les maduixes, cireres, raïm, pastanagues, remolatxa, espinacs i enciam han de refrigerar-se sempre. 

Quins aliments no s'han de guardar a la nevera?

En molts casos solem col·locar a la nevera alguns productes que no han de posar-s'hi i que, en lloc de potenciar les seves propietats, les empitjoren. Els aliments que no hauríem de posar al refrigerador són:

- Hi ha una tendència generalitzada a pensar que la xocolata s'ha de conversar a la nevera perquè si no es fon. Però la realitat és una altra, el fred provocarà que li aparegui una capa de color blanc i la seva textura canviarà desagradablement.

- La ceba perquè la humitat provoca l'aparició de florit.

- L'all només pot guardar-se a la nevera si es troba trossejat i degudament col·locat en un recipient hermètic.

- Les patates, ja que el fred augmentarà la quantitat de sucre que contenen i ens trobarem amb un producte arenós.

- El cafè perdrà el gust a la nevera i podria adquirir l'olor d'altres aliments.

- La mel, en contacte amb el fred, es cristal·litza i modifica la seva textura.

Treu partit de la teva nevera

Andújar assenyala que una de les claus per a un consum responsable es basa en comprar només les quantitats necessàries i aprendre a conservar els aliments, "això és important sobretot per evitar intoxicacions", afirma. Hi ha altres pautes que poden ajudar-nos a treure millor partit de la nostra nevera:

- No sobrecarregar el frigorífic: si la nevera es troba massa plena, no hi haurà espai entre els aliments, l'aire no circularà correctament i la temperatura serà desigual.

- El congelador com menys ple, millor: d'aquesta manera necessitarà menys energia i el fred arribarà millor.

- No introdueixis menjar calent al frigorífic: suposarà una pujada ràpida de la temperatura. Si necessitem refredar alguna cosa ràpidament, podem posar-ho al bany maria amb aigua freda.

- Durant l'estiu, abaixa uns graus la temperatura.

- Col·loca els aliments nous darrere els vells. Així es consumirà tot en ordre i evitaràs oblidar-te algun aliment amb data de caducitat propera.

- Tapa hermèticament els productes que guardes a la nevera: el més pràctica és cobrir-los amb film transparent.