La UVic-UCC augmenta un 42% els matriculats de nou accés

Balanç positiu del primer any de la federació | Els francesos ja són els segons alumnes nous més nombrosos | Els estudis de mestre es recuperen i creixen un 34%

Redacció Osona.com
17 de novembre del 2015
Actualitzat el 18 de novembre a les 8:55h

Jordi Montaña, Joan Turró, Valentí Martínez i Joan Masnou. Foto: Adrià Costa


La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha augmentat aquest curs 2015-16 un 42% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials (amb un total de 2.503 estudiants nous), increment global després de l’acord federatiu entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages. L’increment global del nombre d’estudiants és d’un 14%. Actualment, la UVic-UCC disposa de 6.520 alumnes. Són dades que s’han fet públiques aquest dilluns durant la roda de premsa de presentació de les primeres dades de matrícula del curs 2015-2016 de la UVic-UCC. Segons el rector Jordi Montaña, “l’augment és significatiu sobretot si es té en compte que ens trobem en un entorn difícil i que aquest era el primer curs en què l’acord federatiu” entre Vic i Manresa.

Aquest augment, en relació al nou accés, inclou tots els matriculats en els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció i Interpretació en Llengües Aplicades, oferta conjuntament per la UVic i la UOC i els centres adscrits de BAU i EADA així com ESERP.

Si ens fixem en els dos campus per separat, és a dir, sense tenir en compte l’acord federatiu, la UVic ha registrat un creixement d’un 16%, i UManresa, que era el primer any que matriculava alumnes sota el paraigua de la UVic-UCC i no de la UAB, ha crescut un 15%.

Campus UVic

El Campus UVic ha tingut 1.156 alumnes de grau nous aquest curs, això significa un augment d’un 16% d’estudiants de nou accés respecte al curs passat. També s’ha registrat un increment de 10 punts en el percentatge d’assignats en primera preferència, dels quals se n’han matriculat un 74%, tres punts més que el curs passat. Actualment, el 90% de les places assignades en la preinscripció ja s’han cobert, tenint en compte que hi ha tres estudis, CAFE, Fisioteràpia i Psicologia, que tenen nota de tall. Segons el vicerector d’Ordenació Acadèmica, Pere Quer, aquestes dades “milloren la capacitat d’atracció de la UVic i compleixen les expectatives per a aquest curs”.

Si ens ho mirem per facultats, la d’Educació, Traducció i Ciències Humanes representa el 32% del total de la matrícula de nou accés. Cal destacar l’èxit obtingut pel nou grau interuniversitari de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades i la recuperació dels estudis de mestre que, després d’uns anys a la baixa, augmenten un  34% respecte del curs passat.
 

Bet Dachs i Pere Quer. Foto: Adrià Costa


La Facultat d’Empresa i Comunicació representa el 15% de la matrícula de nou accés i, igual que la FETCH, manté el mateix nivell de nou accés del curs passat.

La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar és la que més alumnes nous ha matriculat, concretament, un 33% de la matrícula de nou accés global, fet que suposa un augment d’un 18% respecte al curs passat. Aquest creixement s’ha registrat, sobretot, en els estudis de Fisioteràpia.

Per últim, la Facultat de Ciències i Tecnologia (UScience Tech, abans Escola Politècnica Superior), que és el primer any que matriculava alumnes després del canvi de nom, ha tingut un increment molt destacat de matrícules de nou accés, concretament un 64%.

Si ens fixem en el perfil d’aquests nous alumnes de la UVic, veiem que són bàsicament dones, un 57% respecte al 43% d'homes. Elles són majoria en totes les facultats tret de la UScience Tech on hi ha més nois. Pel que fa a procedència geogràfica, el 17% provenen d’Osona, el 16% de França i el 12% del Barcelonès. Els que no viuen a Vic es desplacen majoritàriament en tren o en cotxe propi per arribar a la Universitat i un 56% viuen a casa els pares. Els que no ho fan, s’estan en pisos d’estudiants o en residències.

Campus UManresa

El campus UManresa ha incorporat un total de 406 nous alumnes de grau per al curs 2015-2016, un 15% més que el curs anterior. En conjunt, el nombre d’estudiants de grau en aquest campus és de 1.432, concentrats majoritàriament a la Facultat de Ciències de la Salut i, especialment, en els graus de Fisioteràpia i Infermeria. Amb tot, el creixement del volum de nous matriculats s’ha registrat, sobretot, a la Facultat de Ciències Socials, als graus d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i d'Educació Infantil. Valentí Martínez, vicerector del Campus UManresa, ha afirmat que “hem constatat la capacitat d’atracció i hem millorat el nivell de matrícula, en part per l’atracció d’alumnes internacionals, italians i francesos”.
 

Valentí Martínez, vicerector del Campus UManresa. Foto: Adrià Costa


Les dones predominen entre aquest nou alumnat i sumen un 59% del total. Logopèdia és el grau més feminitzat, amb un 100% de dones entre els estudiants de nou accés. Només Fisioteràpia i ADE tenen una majoria d’homes entre els nous matriculats. La via d’accés majoritària en tots els casos és la superació de les PAU (un 60% del total), si bé es destacable el volum d’estudiants que accedeixen a través d’un Cicle Formatiu de Grau Superior en els graus d’Educació Infantil (amb un 41% d’accés des d’aquesta modalitat) i Infermeria (amb un 32%).

Un 68% de l’alumnat prové de Catalunya, però és destacable el volum d’estudiants internacionals (un 27%), sobretot a Fisioteràpia, però també a Podologia i Logopèdia.

Transformació Digital de l’Organització: projecte Diversity

La Universitat ha iniciat un projecte de transformació digital que la situarà en el nou entorn tecnològic i social. Es tracta del projecte Diversity, una iniciativa que permetrà digitalitzar els serveis i adaptar tot el que la divulgació de les eines del món digital pot aportar a l’activitat d’educació superior. Es tracta d’un objectiu ampli, que consisteix en la transformació de l’organització: des d’accelerar l’ús de recursos digitals a la docència, fins a aplicar a la gestió diària els avenços de les eines digitals o innovar en les metodologies d’aprenentatge i gestió del coneixement.
 

Jordi Montaña durant el dinar amb els mitjans de comunicació. Foto: Adrià Costa


Diversity, que prové d’un joc de paraules entre universitat i la diversitat que tenen els àmbits en els quals es treballa per assolir la plena transformació digital, s’està portant a terme amb l’assessorament de Javier Leiva, un consultor especialitzat en màrqueting digital, continguts on line i estratègia a Internet.  

Creixement exponencial en recerca

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya aquests últims anys ha fet una aposta important per la recerca i la transferència de coneixement. Els últims cinc anys s’ha aconseguit un 55% més de recursos provinents de convocatòries competitives d’àmbit autonòmic, estatal i internacional. Cal destacar, però, que només en l’últim curs el creixement ha estat d’un 33% i s'ha aconseguit incorporar la primera investigadora ICREA a la UVic-UCC.

Un aspecte que permet fer créixer la massa crítica investigadora és el nombre de doctorands de la institució que en cinc anys s’han multiplicat per vuit, igual que el nombre d’investigadors predoctorals i postdoctorals que entren a la UVic-UCC finançats des d’un organisme públic. Pel que fa als doctorats industrials, actualment n’hi ha cinc d’actius i quatre de sol·licitats. Aquest curs 2015-2016 la Universitat compta amb 25 grups de recerca, 17 dels quals reconeguts per la Generalitat, nou càtedres i quatre centres de Recerca i Transferència de Coneixement.  
 

Presentació de les dades de matriculació del curs 2014-2015 (PDF)


Valentí Martínez conversant amb Joan Turró, moments abans de començar el dinar. Foto: Adrià Costa

Arxivat a