La Setmana de la Ciència arriba a la UVic, Sant Julià de Vilatorta i Calldetenes

Els actes a la universitat comencen amb una conferència sobre vulcanologia

Redacció Osona.com
15 de novembre del 2015
Actualitzat a les 11:01h

El vulcanòleg olotí Xavier de Bolós serà dilluns vinent a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) per donar el tret de sortida a les activitats de la Setmana de la Ciència. Bolós, que és investigador del Barcelona Volcanology Group, pronunciarà la conferència ''Origen i evolució del Camp Volcànic de la Garrotxa i avaluació de la perillositat volcànica actual''. Juntament amb el vulcanòleg Llorenç Planagumà,  Xavier de Bolós ha estat notícia darrerament per haver descobert un altre cràter lateral a la vessant sud del volcà Montsacopa, un dels més emblemàtics de la Garrotxa. La conferència tindrà lloc a les 12:00h del migdia a l'Aula Magna de la UVic.

La divuitena edició de la Setmana de la Ciència a la UVic-UCC se celebrarà del 13 al 22 de novembre, coincidint amb el vintè aniversari de la Setmana de la Ciència de Catalunya que impulsa la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. L'objectiu és acostar a la societat els avenços científics i tecnològics per tal de despertar l'interès per al coneixement, la cultura i la ciència. L'edició d'aquest any coincideix amb la commemoració de l'Any Internacional de la Llum i l'any Internacional del Sòl i moltes de les activitats programades tindran relació amb un dels dos temes. És el cas de l’exposició ''Fotònica: el poder de la llum. De la ficció a la realitat'', comissariada per l’Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona, que es pot visitar a partir d'aquest divendres a Casa de Convalescència, i a partir del dia 29 de novembre al Campus de Miramarges.
 

Programa d'actitats


Setmana de la Ciència a Calldetenes

Calldetenes torna a organitzar una setmana d'activitats amb motiu de la setmana de la ciència. Del 14 al 22 de novembre es realitzaran conferències, taller, visites guiades. D'altra banda, també es farà l'entrega dels tercers premis de Treballs de Recerca per a alumnes de S.I. Calldetenes.

L'obertura de la Setmana va ser aquest dissabte 14 de novembre a les 20:00h al vestíbul de l'Ajuntament. Un cop inaugurada la Setmana de la Ciència, va tenir lloc la conferència ''La nova economia'', a càrrec del politòleg i director executiu Sergi Bordallo.

El dilluns 16 es farà una visita guiada a la col·lecció privada de material de l'antic ofici d'esparter dels germans Medina Casanovas. I el dimarts 17, la lingüista Mireia Vilà presentarà la xerrada de ''La llengua i la televisió''. De dimecres a divendres, es portaran a terme diversos tallers a l'Escola Sant Marc per fer participar als petits a la Setmana de la Ciència amb ''Fòssils i dinosaures'', ''Pregunta a un científic: qui viu al Mediterrani?'', ''Taller de robòtica'' i ''Investigar al laboratori''

El divendres 20 a les 9 del vespre, es farà entrega dels III Premis Treballs de Recerca per a alumnes de la Secció d’Institut de Calldetenes. Un cop lliurats els guardons, els premiats faran una breu exposició dels seus treballs. L’endemà dissabte al vespre, es tancarà la Setmana de la Ciència a Calldetenes amb la ponència ''El transplante renal hoy: beneficiós y retos'', a càrrec del Dr.Fritz Diekmann de l’Hospital Clínic de Barcelona.
 

Programa d'activitats


Setmana de la Ciència a Sant Julià de Vilatorta

Sant Julià de Vilatorta també ha organitzat actes per a la Setmana de la Ciència. El dissabte 14 de novembre, a la tarda es van fer tallers per a nens i nenes al pavelló esportiu. A les 19:00 hores, va tenir lloc la conferència''Temps i Salut, com ens afecten els canvis de temps físicament i anímica": l'efecte Foehn, les tempestes elèctriques, la boira, els ions positius i negatius, a càrrec d'Alfred Rodríguez Picó, a la sala de conferències del pavelló municipal.

El dissabte 21 de novembre, a les 11:00 i a les 16:00 hores, es realitzarà el taller “La Caixeta dels Lumière”. Un conjunt de tallers per a nens de totes les edats, repartits per grups de 4 a 7 i de 8 a 16 anys. Els nens podran aprendre els secrets del cinema, la creació d'ombres xineses, la construcció d'aparells òptics i la creació d'audiovisuals.
 

Programa d'activitats

Arxivat a