El Festival de Cinema de Muntanya reuneix 15 alpinistes catalans

El certamen de Torelló arrenca amb un munt d'activitats paral·leles al Fest-Off | Enguany es commemoren els 40 anys de la primera ascensió catalana a vuit mil metres d'altura

Una imatge del film «Artist on Jorasses», que es projectarà al festival
Una imatge del film «Artist on Jorasses», que es projectarà al festival
Redacció Osona.com
13 de novembre del 2015
Actualitzat el 14 de novembre a les 16:47h
Teaser del Festival BBVA de Cinema de Muntanya 2015

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló celebrarà la seva 33a edició a partir d'aquest divendres, entre els dies 13 al 22 de novembre. El certamen tornarà a dur a Catalunya els millors films del món sobre el gènere. Durant 10 dies, es retrà homenatge als grans noms vinculats a la muntanya i es projectaran pel·lícules d'alt nivell d'alpinisme, escalada, esports d'aventura, etnografia i natura.

Un dels grans pilars del certamen serà l’espectacle inaugural d'aquest divendres, 13 de novembre. Per primera vegada, una quinzena d’alpinistes catalans estaran junts i en directe per repassar les seves millors ascensions i expedicions. Així, alpinistes com Josep Manuel Anglada, Jordi Pons, Nil Bohigas, Araceli Segarra, Carles Vallès, Jordi Corominas, Òscar Cadiach, o Jordi Magriñà, entre d’altres, pujaran junts a l’escenari del teatre Cirvianum.

Entre altres aventures, Anglada és un dels pioners de l’escalada a Catalunya i amb Pons van obrir l’Annapurna est; Segarra va protagonitzar la primera ascensió femenina a l’Everest; Vallès va ser de l’expedició que va fer cim a l’Everest i que va coronar el pilar oest del Makalu; Corominas i Cadiach van liderar la Magic Line al K2; i Magriñà va assolir per primer cop una hivernal al Cho Oyu.
 

Fotograma de la pel·lícula "Senda".


L'acte portarà per títol "40 anys de catalans a 8.000 metres" i serà presentat per l’alpinista Ferran Latorre i la periodista de TV3 Marta Bosch. L'organització, després de la commemoració dels 40 anys de la primera ascensió catalan a un vuit mil, l'Annapurna Est, vol fer un homenatge així a tot l’himalaisme del país amb un espectacle amb les millors imatges i el testimoni en directe de les seves expedicions.

Vells coneguts a la competició

La secció competitiva serà un any més l’eix vertebrador del festival torellonenc. Després de batre el rècord històric d’inscripcions amb 147 pel·lícules, se n’han escollit 32 que es projectaran en deu sessions, a la pantalla del teatre Cirvianum. Les pel·lícules seleccionades competiran per endur-se el premi la Flor de Neu d'or, valorat en 3.000 mil euros.

De la secció de competició destaquen realitzadors ja habituals a la trajectòria del Festival com Peter Mortimer, Josh Lowell i Nick Rosen, que presenten A line across the sky i el curtmetratge d’escalada High and mighty. També és ja un clàssic a la pantalla de Torelló el suís Guido Perrini, aquest cop amb North Degrees, que descriu una història d’aventures i descobertes pels pendents nevats d’Alaska. Alastair Lee, premiat diverses vegades a Torelló, proposa aquest cop Citadel: acompanyar dos dels millors escaladors alpins a l’aventura d’obrir l’extraordinària aresta nord-oest d’aquest pic remot d’Alaska.

En clau esportiva, destaca Christoph Heinz, que ha desafiat la cara nord de la Cima Grande de Lavaredo en solitari, sense assegurament i en només 48 minuts a Der Zinnenmann. Cervin 1865: une première tragique, que repeteix les passes de la primera al Mattherhorn ara fa 150 anys, que es va saldar amb quatre dels seus conqueridors caient al buit, un fet que s’ha convertit en un dels episodis més controvertits de l’alpinisme. I al seu torn, Streif –one hell of a ride ensenya per dins com és una cursa de descens en esquís. Destaca també Jeff Lowe’s metanoia, que repassa la trajectòria d’aquest alpinista, que ara pateix ELA.
 

Dani Guardiola, Joan Salarich, Santi Vivet, Jordi Rosell, Belén Latorre a la presentació del Festival. Foto: Geni Oredeig


En clau local, destaquen la pel·lícula de Pere Herms, Art of route setting, que mostra com dos escaladors s’encarreguen d’equipar les vies de les competicions com el mundial de Xixón; o la que signen els esquiadors Nil Cardona i Gerard Vila sobre la competició a muntanya, Competint contra ningú. Els germans Aniol i Gerd Serrasolses són protagonistes de dos curtmetratges, mentre que la proposta del francès Vladimir Cellier segueix tres equips de salt base al congost de Mont Rebei a The Mont Rebei project.
 
El Festival BBVA de Cinema de Muntanya i la UVic han acordat per tercer any organitzar una jornada per acostar el cinema de muntanya als alumnes universitaris. El divendres 20 de novembre es projectarà per als alumnes la pel·lícula Sunakali, que narra la història d’unes joves del Nepal que fan peripècies per aconseguir jugar en una lliga de futbol femení, mentre intenten canviar d’alguna manera la percepció que es té de les dones a la seva comunitat rural. Els joves debatran amb el director de la pel·lícula, Bhojraj Bhat, que vindrà a Torelló a presentar-la.

En cinema de muntanya, el de Torelló és un dels festivals més importants del món, i està coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya i per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el grup BBVA.

Un munt d’activitats al Fest-Off

Al voltant del Festival BBVA de Cinema de Muntanya hi ha tot un seguit d’activitats, aplegades sota l’epígraf Fest-Off. Aquest cap de setmana i el següent, una carpa a la plaça Nova acollirà la major part d’aquestes propostes: demostracions d’hipopressius, xerrades, presentacions de llibres, demostracions d’spinning de muntanya o tallers, a banda d’una cursa de muntanya infantil, el dissabte 21 de novembre.

D’altra banda, aquest proper dissabte, a les 12 del migdia, es farà una exhibició de highline, consistent a travessar el riu a l’alçada del pont de can Pujadas. I el diumenge 22 de novembre, al llarg de tot el dia, la plaça Nova tindrà la segona edició de la Fira Camper.

Els dos caps de setmana es podran fer rutes amb segways (vehicles elèctrics de dues rodes) per l’entorn del municipi.

També el cinema el Casal acollirà, dissabte 21 de novembre, un cicle de xerrades sobre allaus, a càrrec de l’Associació per al Coneixement de les Neus i les Allaus.
 

Programació del Fest-Off

Més informació i programació, des del web del festival


Fotografa de la pel·lícula "Artists on Jorasses"

Documents
Arxivat a