Carlo Petrini, fundador de l'«Slow Food», serà avui al Fòrum de Debats

El gastrònom, escriptor i activista és un dels referents de l’agricultura sostenible i la biodiversitat

Redacció Osona.com
12 de novembre del 2015
Actualitzat el 13 de novembre a les 8:27h
Carlo Petrini, a Girona
Carlo Petrini, a Girona | Comunica.cat

El Fòrum de Debats organitza per a aquest divendres, 13 de novembre, una conferència amb el títol de "Menjar és un acte polític", que anirà a càrrec de Carlo Petrini, fundador i president internacional del moviment "Slow Food". La xerrada començarà a les 8 del vespre i tindrà lloc a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

Carlo Petrini, gastrònom, escriptor i activista italià, fundador del moviment "Slow Food", és avui una de les persones més influents del món dins del moviment de l'agricultura sostenible i la biodiversitat. El moviment "Slow Food" que va fundar i del qual és president internacional, compta amb més de cent mil afiliats, i ha aconseguit crear marques de reconegut prestigi com els Baluards (productes salvats de la desaparició), Terra Madre (una xarxa d'agricultors i cuiners a escala planetària) o les plaques Km 0 (atorgades a restaurants que s'abasteixen principalment de productes locals). És un orador incombustible, contrari als transgènics i al monocultiu, que sosté i argumenta la necessària resistència de l'agricultura i l'activa implicació del consumidor (coproductor, en el seu llenguatge) i sentencia contundentment que alimentar-se és un acte polític.

Carlo Petrini va estudiar sociologia a la Universitat de Trento i ha mantingut una dilatada activitat política en l'àmbit de l'esquerra alternativa. El 1989 va crear el moviment "Slow Food" (menjar lent) amb la intenció de protegir les cuines pròpies de cada lloc amenaçades per la invasió de menjar ràpid ("fast food") i d'impulsar una nova filosofia del paladar amb una combinació de coneixement i plaer. Va triar el cargol com a símbol d'una lentitud que ens ha de permetre apreciar què mengem i bevem, alhora que compartim aquestes estones amb els que ens acompanyen.

Col·laborador habitual de la premsa italiana, des del 2007 escriu al diari La Repubblica i és autor de diversos llibres en què exposa el seu pensament i el projecte "Slow Food". El 2008 el diari anglès The Guardian el va situar entre les 50 persones que podrien salvar el planeta. En el centre del seu pensament hi trobem la idea que cal defensar el petit productor i oposar-se al poder de les grans indústries agroalimentàries. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements internacionals.

Aquesta conferència s'efectuarà en llengua castellana.
Arxivat a