Vic impulsarà un polèmic procés participatiu sobre l'Eixample Morató

L'Ajuntament posarà dues opcions damunt la taula per tal de millorar la mobilitat | El comerç ja s'ha posicionat en contra de la iniciativa

El carrer de Sant Antoni, aquest dimarts
El carrer de Sant Antoni, aquest dimarts | Adrià Costa
Anastàsia Klimkovich
06 de novembre del 2015
Actualitzat el 07 de novembre a les 7:48h

Un cotxe accedint al Passeig des del carrer del Bisbe Casadevall. Foto: Adrià Costa


Davant la situació generada a l'Eixample Morató concretament a la zona que engloba la plaça dels Màrtirs i carrers adjacents, l'Ajuntament de Vic ha organitzat un procés participatiu amb l'objectiu de conèixer l'opinió de la ciutadania entorn la mobilitat d'aquesta zona. Els darrers mesos es va modificar la mobilitat de circulació del barri de l'Eixample, decisió que ha enfrontat als comerciants, veïns i l'Ajuntament. Per aquest motiu, el consistori, abans de fer un nou canvi, vol consultar a tots els ciutadans del barri a través d'un procés participatiu l'opció més adequada. Els comerciants no veuen bé la mesura.

El procés participatiu es concretarà amb dues opcions que ha exposat el regidor del barri, Titi Roca: ''Mantenir l'opció tal i com està ara, és a dir amb el carrer Bisbe Casadevall de sortida de la plaça dels Màrtirs fins a sortir a la rambla del Passeig, o bé, canviar la direcció d'aquest mateix carrer i deixar en sentit únic el carrer Misericòrdia, (direcció al carrer Nou)". Aquesta última opció s'acompanyaria de mesures addicionals per assegurar la seguretat dels vianants. Es senyalitzaria el carrer Bisbe Casadevall amb un senyal de 20km/h i de prioritat invertida, s'instal·laria un comptador de cotxes i un radar pedagògic de forma temporal i es tancaria el carrer Gelada en l'horari escolar per evitar el trànsit degut a que allà hi ha el col·legi Escorial de Vic. En cas que guanyi aquesta opció, les mesures addicionals quedaran implantades el dilluns 21 de desembre.
 

Opició A i l'actual de la mobilitat Foto: Vic

 

L'Opció B implica canviar el sentit dels carrers Foto: Vic


Els afectats, un total de 1.287 veïns i 175 comerços, podran votar l'opció que els hi sigui més favorable. Durant la primera setmana de novembre, els comerciants i veïns rebran una carta informativa sobre el procés participatiu on se'ls explicarà com hi podran participar. A més, se'ls informarà en una sessió tècnica informativa sobre el procés el dijous 5 de novembre a les 20:30 hores al centre cívic Can Pau Raba, al carrer Raval Cortines, 24.

El procés participatiu està obert a totes les persones empadronades a l’Eixample Morató majors de 18 anys i tots els comerciants i les persones que treballin als comerços de la zona, però que prèviament hauran d’haver-se registrat. Per registrar-se caldrà portar qualsevol document que acrediti als comerciants o com a treballadors del comerç, per exemple una nòmina. Les votacions es podran efectuar del 9 al 13 de desembre a través d’Internet o presencialment a l’Oficina Local d’Habitatge. Els comerciants i treballadors podran registrar-se des del dia 9 fins al 13 de novembre. L'horari de l'Oficina local d'Habitatge és de 13:00 a 17:00 hores. Una vegada validades totes les votacions el divendres, dia 18 de desembre es farà públic el resultat. 

A més a més, durant el procés i fins al 4 de desembre (inclòs) totes aquelles persones que ho desitgin podran fer arribar a l'Ajuntament els seus suggeriments i opinions respecte les dues opcions plantejades. Podran fer-ho per quatre vies:

- Per correu electrònic dirigint-se a [email protected] i/o a [email protected]


- A través de la butlleta de suggeriments que trobaran als comerços de la zona i a l'Oficina Local d'Habitatge o, en format on-line.

- Per telèfon al 93 886 21 00. Tothom que desitgi fer arribar un suggeriment/opinió o vulgui informació sobre el procés, s'hauria de posar en contacte amb l'àrea de participació. En canvi per fer arribar un suggeriment o vulgui informació sobre les dues opcions de mobilitat plantejades, s'hauria de posar en contacte amb l'àrea de mobilitat.


Finalment les votacions se celebraran entre el dia 9 al 14 de desembre. Es podrà votar a través d'Internet  o bé presencialment dirigint-se a l'Oficina local d'Habitatge des de les 09:00 a 15:00 els dies laborables i els dilluns i dijous a la tarda de 16:00 a 19:00 hores.


Els resultats es publicaran el 18 de desembre a la pàgina web de l'Ajuntament de Vic, i els canals habituals que disposa, com també a través d'una roda de premsa.


El comerç deslegitima el procés participatiu

D'altre banda i davant la imminent posada en marxa del procés participatiu per decidir sobre la mobilitat a l’Eixample Morató, la resposta dels comerços no s'ha fet esperar. A través d'un comunicat,  Vic Comerç es mostra molt decebuts amb com l'Ajuntament ha tractat la situació des de l'inici. 

Els comerços de Vic asseguren que mai han estat en contra de les peatonalitzacions ni restriccions, sempre i quan estiguessin fonamentades segons uns criteris tècnics i objectius. Els comerços se senten directament la part més afectada, ja que no han tingut cap opció d'opinar ni ''participar'' en el procés d'elaboració de les qüestions que se sotmeten en el procés participatiu.

Els comerciants també afirmen que l'Ajuntament no ha complert l'acord signat d'un seguit de mesures pal·liatives d'urgència signades el 14 de juliol d'aquest any, entre Josep Armengol, de la Taula Veïnal, Pere Trasserra de la Taula Comerç, i Carme Bover, tegidora de Comerç i Turisme. Entre les mesures es proposava l'aparcament gratuït per als clients de comerços de l'Eixample Morató i controlar la velocitat i mesurar el trànsit.


Per aquests motius, Vic Comerç no dóna per vàlid el plantejament d'aquest procés i per tant, no el reconeix. El comerç es reserva el dret d'emprendre mesures legals oportunes per defensar el seu col·lectiu.

L'alcaldessa Anna Erra, així com la regidora Carme Bover, en el ple del passat dimecres, van dir que els havia sabut "molt greu" la nota de Vic Comerç.
 

Anna Erra i Titi Roca a la presentació del procés participatiu sobre la la mobilitat a l’Eixample Morató, Foto: Adrià Costa

Arxivat a