La Fira de Muntanya i del Llibre es presenta amb una setantena d'actes

Entre les novetats destaca el lliurament del primer Premi Editorial del Llibre de Muntanya | L'edició renovada entre Vic i el Collsacabra, l'any passat, es va saldar amb increment de vendes

Redacció Osona.com
29 d'octubre del 2015
Actualitzat el 31 d'octubre a les 10:13h
El mercat d'ocasió de la fira, l'any passat
El mercat d'ocasió de la fira, l'any passat | Adrià Costa

El mercat d'ocasió de la Fira de la Muntanya i el Llibre, l'any passat. Foto: Adrià Costa


La Fira de la Muntanya i del Llibre, nascuda de la unió de la Fira de Muntanya de Vic i la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra ara fa tres anys, sembla haver trobat un format amb el que se sent còmode. Així ho ha explicat l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà, en la presentació aquest dimecres, que aposta per una fórmula oberta a altres activitats de la comarca que s'hi vulguin afegir. En l'edició que se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de novembre, s'ha presentat un programa amb més de 70 activitats lúdiques i culturals, a més de la zona expositiva amb una 60a d'estands d'empreses relacionades amb els esports de muntanya, el sector turístic i el món editorial.

Un gran nombre d'activitats es duran a terme al recinte firal El Sucre de Vic, que comptarà amb dues àrees expositives: una destinada a les mostres comercials d'empreses relacionades amb la muntanya com estacions d'esquí, agències de viatge, botigues de roba i material esportiu; i una altra que acollirà a diverses empreses del món editorial. A aquestes dues àrees també s'hi suma el Mercat d'Ocasió, que s'ubicarà a l'entrada del recinte.

Reconegudes personalitats del món de l'esport participaran en diferents activitats com l'alpinista Araceli Segarra, la corredora Núria Picas, la dibuixant Pilarín Bayés, l'actriu Marta Calvó i el periodista Salvador Sala. Entre les activitats esportives i lúdiques, es podrà practicar tir amb arc, escalada a l'emblemàtica xemeneia del Sucre, rocòdrom, globus captiu o Boulder infantil, entre d'altres.

Premi Editorial Llibre de Muntanya

D'entre les novetats, destaca el 1r Premi Editorial el Llibre de Muntanya, que pretén reconèixer la tasca dels autors i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura, els esports de muntanya, les guies o manuals tècnics, obres de caire geogràfic, conservacionistes o mediambientals, tradicions i patrimoni, tant natural com arquitectònic a l'entorn de la muntanya. S'entregaran quatre premis: el Jacint Verdaguer al millor llibre publicat en llengua catalana; l'Artur Osona a la millor guia de muntanya; el Juli Soler al millor mapa excursionista; i el Collsacabra al millor llibre de muntanya en llengua no catalana.

Miquel Ylla, portaveu de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, ha explicat que estan "molt contents" amb el nou format de la fira perquè no perd la vinculació amb territori original del Collsacabra i permet la presència de tots els editors.

Aniversari del programa de TV3, Temps de Neu

Una altra de les novetats és el primer Campionat d'Open Bloc, una modalitat d'escalada en què hi podran participar aficionats a aquest esporta partir d'una estructura de més de 20 metres d'amplada. D'altra banda, el programa Temps de Neu de TV3 celebrarà el seu 30è aniversari en el marc de la fira, amb una xerrada-col·loqui sobre Catalunya, país de neu, diumenge 8 de novembre, i comptarà amb la intervenció del periodista Toni Real i el meteoròleg Francesc Mauri.

El Collsacabra

El Collsacabra serà l'altre escenari protagonista de la Fira i a l'Esquirol i Cantonigròs acolliran actes adreçats als amants de la natura i l'esport com la Cabrerès Mountain Maraton, un taller de fotografia, iniciació a l'orientació, monòlit d'escalada, circuit de tirolines, excursions guiades i un circuit de tir amb arc que comptarà amb l'exhibició del campió del món, Sebastià Juanola.

La fira està organitzada per l'Ajuntament de Vic, l'Ajuntament de l'Esquirol i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. L'alcalde de l'Esquirol, Àlex Muntanyà, ha destacat que es tracta de l'única fira d'aquestes característiques que se celebra al país i ha explicat que el repte a futur serà recuperar la col·laboració dels ajuntaments de Tavertet i Rupit i també obrir la fira a incloure altres activitats relacionades amb el món de la muntanya i el llibre que se celebren a altres punts de la comarca.
 

Més informació, al web de la fira

Programa d’actes

Fotos de la Fira de la Muntanya i del Llibre a Vic 2014 (Adrià Costa)

El mercat d'ocasió de la Fira de la Muntanya i el Llibre, l'any passat. Foto: Adrià Costa

Arxivat a