El 75è aniversari de l'afusellament de Companys es commemora a Prats, Vic i Manlleu

Actes en memòria del president de la Generalitat i de tots aquells que van lluitar per la justícia i la llibertat

Redacció Osona.com
13 d'octubre del 2015
Actualitzat el 16 d'octubre a les 7:26h
Aquest dijous, 15 d’octubre, es commemorarà el 75è aniversari de l’execució del president Lluís Companys al Castell de Montjuïc per part del règim franquista. A Osona, s’han previst actes de celebració a Manlleu, Prats de Lluçanès i Vic.

El Casal Boira Baixa de Manlleu, en el marc del cicle “Mirada Crítica”, emetrà dimecres, 14 d’octubre (20:30 h) el documental “13 dies d’octubre” del director Carles Marques-Marcet. El film recrea els 13 últims dies de la vida de Companys i explica com es va produir la seva defensa davant del Consell de Guerra abans de ser afusellat.

El mateix dia, a partir de dos quarts de 10 del vespre, a l’esplanada de Lurdes de Prats de Lluçanès, la secció local d’ERC ha organitzat un acte d’homenatge al president Companys i a tots aquells que van lluitar per la justícia i la llibertat. Hi haurà una lectura de poemes, textos i llançament de coets. L’acte es clourà amb coca i llonganissa per a tothom.

L'Ateneu de Manlleu també recordarà l’afusellament del president de la Generalitat, el dijous, 15 d’octubre, a partir de dos quarts de 8 del vespre. L'acte, titulat “Lluís Companys. Ell s'ha fet terra", es farà davant la placa que la mateixa associació (conjuntament amb l'associació Tilbo de Torelló i Òmnium Cultural d'Osona) va instal·lar l'any 2004 per recordar les víctimes dels bombardejos feixistes sobre Manlleu. Aquest espai de memòria està situat a la zona de les Hortes, a tocar del camp de futbol. En l'acte de record a l'únic president democràtic assassinat pel feixisme es llegiran alguns fragments que evoquen la figura de Companys. El programa compta amb la col·laboració del Teatre Centre de Manlleu, el web Memòria.cat i l'Ajuntament de Manlleu.

A Vic, també es farà un acte unitari, a la plaça Lluís Companys, a les 8 del vespre, presentat pel periodista Agustí Danés. El programa inclou el recital de textos poètics, a càrrec dels rapsodes Xevi Font i Iria Roig; actuacions musicals, amb Jofre Bardolet, al violí, i Paula Camps, al violoncel; i la tradicional ofrena floral al monument.
Arxivat a