Com estalviar amb la nova tarifa de la llum?

Diverses aplicacions permeten fer un càlcul per determinar quan ens convé més fer la bugada

Nació Sabadell
10 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:22h

El preu de la llum per hores fa variar el preu de la rutina diària. Foto: Albert Segura


A partir d’aquesta setmana les companyies elèctriques apliquen el nou model de facturació horària de la llum, una mesura que s’aplica a tots els clients acollits al preu voluntari al petit consumidor que disposin de comptador intel·ligent integrat, que es calcula que són uns 15 milions. Amb aquest sistema, posar la rentadora de matinada o en cap de setmana podria resultar més barat que, per exemple, al migdia o a primera hora del matí.
 
Però, com podem evitar un pal a finals de mes? L'única resposta possible, si ens acollim a aquest model de tarifació, és anant molt en compte. Per fer-ho cal saber a quin preu està el quilowatt a cada moment, sobretot quan pensem en posar en marxa grans electrodomèstics com la rentadora, l’assecadora o el rentavaixelles.
 
Per fer-ho hi ha algunes eines que són tan a l’abast nostre com el telèfon mòbil. Una aplicació molt útil, i que s’actualitza automàticament cada vespre amb els preus previstos per al dia següent, és “Precio de la Luz”.
 
Precio de la Luz - Android Apps on Google Play

 
Una altra aplicació és “Preu Llum Electricitat PVPC”, també amb les mateixes prestacions.
 
Precio luz electricidad PVPC - Android Apps on Google Play

Segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), a finals de 2014 el 43% dels clients domèstics amb una potència contractada inferior als 15 quilowatts (kW) comptava amb comptador intel·ligent, però només el 36% del total d'equips estaven integrats, és a dir, que permeten aquest tipus de facturació. Així, la facturació horària afectarà des d'octubre, reflectint les dades de consum de setembre, als usuaris acollits al PVPC amb comptador intel·ligent integrat i, progressivament, s'anirà estenent a la resta de consumidors a mesura que se'ls instal·lin els equips, un pla que haurà culminar a finals de 2018.