Els gais, les lesbianes i els transsexuals d'Osona encara s'han d'amagar

Un estudi constata la dura realitat del col·lectiu LGTB a la comarca, poc visible a l'espai públic

Anastàsia Klimkovich
09 d'octubre del 2015
Actualitzat el 14 d'octubre a les 18:53h

La bandera arc iris del moviment gai, lèsbic i transexual penjada al Palau Bojons de Vic, amb motiu del dia de l'orgull gai. Foto: Adrià Costa


El Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere de Vic va presentar el passat dimarts, 6 d’octubre, l’informe de diagnosi “Osona, una comarca amb tots els colors”. Es tracta de la primera fase del projecte amb el principal objectiu d'elaborar posteriorment el Pla d'igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere.

L’acte va comptar amb la presència de la consellera delegada de Joventut, Cultura i Dona del Consell comarcal d’Osona, Montserrat Juvanteny, com també de representants del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya, ajuntaments de Vic, Manlleu i Torelló, la Mancomunitat La Plana i de l’associació LGTB TALCOMSOM.

El doctor Gerard Coll, coordinador de l'estudi i professor de la UVic-UCC, en declaracions a Osona.com, ha explicat que es tracta d'un projecte pioner per la seva transversalitat i la seva àrea d’actuació, una comarca que s’allunya dels treballs previs fets en llos com Barcelona o la seva àrea metropolitana.

L'informe "Osona, amb tots els colors" constata la dura realitat que pateix el col·lectiu LGTB (persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals) a la comarca. També analitza les dificultats a les quals s'enfronta diàriament en pobles allunyats de les ciutats grans, com per exemple Barcelona. La manca de llocs de trobada, de referents o les diferents formes d'expressió de l'homofobia i la transfòbia marquen el seu dia a dia.

Les agressions verbals o, fins i tot físiques, fan que el col·lectiu LGTB tracti d'amagar la seva visibilitat en l'espai públic, o que fins i tot ja hagi interioritzat que és una opció sexual de la qual avergonyir-se. Coll afirma que “el col·lectiu de lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals se sent incòmode al carrer i a l'espai laboral quan per exemple s'agafen de la mà”. I afegeix: "El col·lectiu LGTB es troba amb insults i mirades incòmodes i això no és lícit". I conclou: “L'objectiu doncs és el de poder tractar amb normalitat aquestes situacions quotidianes”.

A més a més, s'ha de sumar que a Osona la diversitat ètnica genera un panorama diferent en relació a l'homosexualitat, la trannsexualitat i la bisexualitat. Per això, el projecte és una oportunitat per entendre com són les vivències de les persones LGTB immigrants i autòctones.

Coll destaca que es tracta d’una realitat poc estudiada al país. I que s’ha d’assolir que socialment l’orientació sexual i la identitat del gènere puguin arribar a ser irrellevants. Així mateix, el doctor remarca que el treball que cal fer no és tant de generar noves polítiques, sinó de tenir present la realitat LGTB perquè aquestes siguin inclusives.

Amb tota la informació recollida, a partir d’ara s'acabarà d'el·laborar aquest projecte a través del procés participatiu. Es tracta dels tallers de formació i participació, els quals estan oberts a tothom.
 
Us podeu apuntar a un dels tres tallers que es duran a terme a finals de mes per concretar les accions. Podeu consultar els horaris dels tallers al bloc del projecte i fer-hi les inscripcions corresponents.
 

Consulteu l'informe complert


Presentació d'"Osona, una comparca amb tots els colors"

Arxivat a