L'Incasòl rehabilita la coberta del Mas Pratdesaba de Malla

L'obra ha suposat una inversió de 127.036 euros

Anastàsia Klimkovich
08 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 12:13h
Mas Pratdesaba, Malla
Mas Pratdesaba, Malla | Incasòl
L’Institut Català del Sòl, Incasòl, ha finalitzat les obres de la rehabilitació estructural de la coberta de la casa pairal Mas Pratdesaba al municipi de Malla. L’obra ha estat executada per l’empresa Teyco SL, i ha comptat amb una inversió en obra de 127.036,27euros, finançada a parts iguals per l’Ajuntament (amb una subvenció del programa PUOSC 2011 i fons propis), i pel conveni de finançament signat l’any 2014 entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Institut Català del Sòl.

El projecte, promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Malla i l’Incasòl, s’inclou dins del programa "Reviure les Velles Ciutats", que té com a objectiu frenar el deteriorament progressiu dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.
 
L’edifici presentava una doble patologia estructural a la coberta: d’una banda, el trencament d’algunes bigues va provocar que les filtracions d’aigua podrissin els caps de biga i algun tram central, i per l’altra, es van malmetre els murs i pilars en els punts de recolzament de les encavallades.
 
Les obres han consistit en la substitució global de la coberta. S’ha plantejat la nova estructura de coberta com un element recolzat als murs i al cèrcol perimetral, i per tant solidari amb la resta de l’estructura. S’han substituït les encavallades de fusta antiga per un sistema de encavallades de fusta laminada i atirantada que han permès eliminar els pilars entremitjos de recolzament de les encavallades anteriors, i per tant s’ha aconseguit un major aprofitament de les golfes. S’ha previst també un cèrcol perimetral per lligar l’estructura vertical de murs preexistents amb l’estructura de la nova coberta. S’ha col·locarà aïllant tèrmic, noves bigues de fusta laminada, l’embigat s’ha fet amb llates de fusta i rajola ceràmica i s’ha cobert amb les teules preexistents recuperades i d’altres de noves.

El conjunt pairal Mas Pratdesaba està format per la casa i la cabanya i són un exemple de construcció humil de l’època. La casa pairal data aproximadament del s. XVII-XVIII. 

Interior del Mas Pratdesaba.Malla