La UVic-UCC aconsegueix una investigadora ICREA

La doctora en biologia Sandra Brucet aconsegueix la plaça en una de les edicions més competitives

Sandra Brucet
Sandra Brucet | UVic-UCC
Redacció Osona.com
05 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:25h

La investigadora i professora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Sandra Brucet, és la primera doctora que ha aconseguit un contracte ICREA (Institució Catalana de Recerca Avançada) per realitzar investigació i recerca al campus Vic. Brucet ha assolit aquest reconeixement després de superar un procés de selecció internacional en el que, enguany, només s’oferien 10 places permanents vinculades a dues àrees: Ciències Experimentals i Matemàtiques, i Tecnologia i Enginyeria. La UVic-UCC compta amb altres investigadors ICREA en l'àrea de coneixement de la biomedicina, però en tots els casos vinculats a altres institucions i només com a col·laboradors externs en les tasques de docència i recerca de la universitat.

Els investigadors ICREA seleccionats, amb dedicació exclusiva a la recerca, passen per rigorosos processos d’avaluació científica per mesurar el compliment dels objectius que se'ls plantegen al llarg de la seva carrera. Aquest procés converteix la comunitat d'investigadors ICREA en una de les més influents i reconegudes del món.

Amb 18 anys d’història, la UVic-UCC és la universitat més jove del sistema universitari català. L’aposta estratègica per la recerca va començar fa només una dècada i, segons el vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà, "la consecució d’un ICREA íntegrament dedicat a la recerca és una fita molt destacada i una constatació del posicionament creixent de la Universitat en l'estructura de recerca del país".

Sandra Brucet (Cassà de la Selva, 1976) és doctora en biologia i especialista en ecologia aquàtica. Actualment és investigadora del CT Beta – Centre Tecnic de la UVic-UCC- i coordina el laboratori d’Ecologia  Aquàtica. És justament aquesta coordinació, segons Brucet, un dels punts que ICREA va valorar positivament, ja que tenen un pes específic important tant la capacitat de lideratge com l’excel·lència científica dels candidats.

L’any 2013 va obtenir una beca Marie Curie per portar a terme el projecte "CLIMBING: Climate and nutrient impacts on lake biodiversity and ecosystem functioning" a la Universitat d’Aarhus a Dinamarca. Aquest projecte li ha permès consolidar-se com una investigadora de referència en l’estudi dels ecosistemes aquàtics continentals i en les conseqüències que tenen les activitats humanes sobre els llacs i zones humides. “Aquests ecosistemes estan sotmesos a múltiples pressions com ara l'augment de la temperatura o la contaminació, l'extracció d'aigua, les invasions d'espècies exòtiques, la sobrepesca... Estudio quins efectes tenen aquestes pressions en la qualitat ecològica de l'aigua i en la biodiversitat en el conjunt dels llacs europeus”, explica Brucet.

Anteriorment, la nova investigadora ICREA havia treballat tres anys al centre d’investigació de la Comissió Europea JRC (Joint Research Centre) on donava suport científic a les directives europees relacionades amb del medi ambient i els recursos naturals. 
Arxivat a