Tres jaciments osonencs recorden com vivien i què menjaven els ibers

Activitats a les fortificacions de les Masies de Roda, el Brull i Folgueroles, en el marc de la 15a edició del Cap de Setmana Ibèric

Visita guiada al jaciment de l'Esquerda
Visita guiada al jaciment de l'Esquerda | M. Àngels Roviró
Redacció Osona.com
05 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:41h

Visita guiada al jaciment de l'Esquerda, aquest diumenge dins els actes del cap de setmana ibèric. Foto: M. Àngels Roviró


Els jaciments ibèrics ausetans de la Ruta dels Ibers han celebrat un nou Cap de Setmana Ibèric, que enguany arribava a la 15 edició. El Casol de Puigcastellet de Folgueroles, la fortificació ibèrica del Montgròs al Brull i el jaciment de l’Esquerda a Roda de Ter-Les Masies de Roda, van preparar un seguit d’activitats que enguany giraven entorn a l’alimentació en l'època ibèrica, el tema triat pels 17 jaciments que s’integren dins la ruta, i que s'aglutinaven sota el lema “Cuinar, menjar i beure L’alimentació fa 2000 anys”.

Els jaciments ibèrics de l’Ausetània es van establir al nostre territori ara fa més de 2.000 anys. Els habitants d’aquesta antiga tribu ibèrica hi van viure, treballar i lluitar. Si hi ha una especificitat dels jaciments ausetans és justament aquesta: unes imponents fortificacions que cal emmarcar en la protecció de la població en èpoques de conflicte.

Tastets, visites teatralitzades i tallers

Les propostes que s'han ofert des dels diversos jaciments han estat variades, per a tots els gustos i complementàries. A la fortificació ibèrica del Montgròs el dia gran va ser diumenge al matí, quan hi va tenir lloc una visita teatralitzada a la fortificació per esbrinar com era la vida del dia a dia al Montgròs, posant especial èmfasi en l’alimentació. La diada es va cloure amb el típic tast de cuina ibero-romana. Dissabte es van realitzar visites guiades al monument.

Al Casol de Puigcastellet les activitats es van centrar també en el diumenge 4 d’octubre, quan es va fer la ja tradicional pujada al Casol, -amb escenificacions ibèriques durant el recorregut- i, on els visitants hi van trobar un mercat ibèric de productes alimentaris que van poder tastar.

Al jaciment de l’Esquerda les activitats van començar dissabte, 3 d’octubre, a les 6 de la tarda, amb la visita comentada que, aquest any, va explicar els resultats de la darrera campanya d’excavacions. El diumenge al matí hi va haver diferents tallers i demostracions sobre productes que es consumien en època ibèrica, com cervesa i hidromel, el ja tradicional esmorzar del Cap de Setmana Ibèric, vistes comentades al jaciment i un joc per aprendre què menjaven i què no podien menjar els ibers.
Arxivat a