Arriba una nova tardor

Aquest dimecres, a les 10:21 hores, ha canviat l'estació meteorològica

NacióBerguedà.cat
23 de setembre del 2015
Actualitzat a les 19:04h

Imatges de tardor. Foto: Laia Solanellas


Segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (Institut Geogràfic Nacional - Ministeri de Foment), la tardor de 2015 ha començat aquest dimecres 23 de setembre a les 10:21 hores. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores, i acabarà el 22 de desembre amb el començament de l'hivern.

Durant la tardor de 2015 es produirà un eclipsi total de Lluna (el 28 de setembre), que serà visible des de l'Estat espanyol. Pel que fa als planetes, el cel matiner estarà dominat per Venus (molt brillant al començament de l'estació), Mart i Júpiter. A ells s'unirà Saturn al final de la tardor. El principi de la nit estarà dominat per Saturn fins a mitjan novembre.

D'altra banda el diumenge dia 25 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'hivern.

L'inici de la tardor

L'inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l'instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, aquesta posició és des de la qual el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen i, per això, a aquesta circumstància s'anomena també equinocci de tardor. En aquest instant en l'hemisferi sud s'inicia la primavera.

L'equinocci de tardor pot donar-se, com a màxim, en quatre dates diferents (del 21 al 24 de setembre). Al llarg del segle XXI la tardor s'iniciarà en els dies 22 i 23 de setembre (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà el de 2003. Les variacions d'un any a un altre són degudes a la manera en què encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns són de traspàs, uns altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Escurçament del dia i canvi d'hora

Aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'escurça més ràpidament. El Sol surt als matins cada dia una mica més tard que el dia anterior i a la tarda es pon abans, sent l'escurçament del dia especialment apreciable a les tardes. En definitiva, a l'inici de la tardor el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en gairebé tres minuts cada dia a les latituds de la península.

El canvi d'hora es produeix, com és habitual, en iniciar-se l'últim diumenge d'octubre. A les 03:00 hores de la matinada hora peninsular del diumenge 25 d'octubre caldrà retardar el rellotge fins a les 02.00 hores, amb el que aquest dia tindrà, oficialment, una hora més.
 

Imatges de tardor. Foto: Laia Solanellas