Junts pel Sí presenta les seves credencials a Prats a ritme d'Els Catarres

El grup interpreta “Invencibles”, la cançó de la candidatura | A l’acte també hi han participat Toni Comín i Marta Pascal

Marta Pascal, en el seu parlament
Marta Pascal, en el seu parlament | Junts pel Sí
Redacció Osona.com
03 de setembre del 2015
Actualitzat a les 18:14h

Els candidats Toni Comín i Marta Pascal han presentat aquest dimecres, 2 de setembre, la candidatura Junts pel Sí a Prats de Lluçanès en un acte amb més de 150 persones. També hi han intervingut els components del grup Els Catarres -Èric Vergés, Roser Cruells i Jan Riera-, que també formen part la llista amb la presència del cantant com a suplent.

En la seva intervenció, Toni Comín ha reivindicat la transcendència del procés català: “Ens hem acostumat a viure-ho com a normal, però no ho és, és una cosa única. Posem-nos solemnes i siguem-ne conscients”. També ha dit que Junts pel Sí s’explica perquè “tots aquells que venim de la tradició catalanista hem arribat a la conclusió que a Catalunya només li queda el camí de la independència”. Comín ha assegurat que la independència és bona per a Catalunya, però també per a Espanya i per a Europa, perquè segons ell “només pot perjudicar a la casta i a l’ÍBEX 35, que són els mateixos que estan enfonsant l’economia i el desenvolupament social de la resta de ciutadans”. “A Espanya li interessa tenir un país capdavanter al costat, i a Europa li farem un favor si demostrem que al sud hi pot haver un país punter com els del nord”, ha afirmat. Per últim, el candidat ha recordat que, a més de “mirar-nos Europa i el món, també ens miren les generacions que ens han precedit i les que ens seguiran” i ha continuat dient que “les generacions futures preguntaran si vam fer tot el que teníem a les nostres mans, i volem contestar que sí”.

Marta Pascal ha fet una crida a aconseguir un “sí rotund” el 27-S per fer valdre “la força de la democràcia, de la paraula i dels vots” perquè “aquesta força no té fronteres i s’entén des de tot el món”. “Si ho fem possible, la democràcia haurà guanyat per sobre d’un estat que es diu de dret però no ho és, és un estat que ens vol aixafar”, ha sentenciat. La vigatana també ha advertit que si després del 27-S s’ha aconseguit una victòria “sòlida i forta” es començaran tots els passos “per aconseguir un nou estat”. Aquests passos, ha afegit, acabaran “amb la redacció d’una constitució catalana que no es farà només al Parlament, sinó que tots en serem protagonistes”. En aquest sentit, Pascal ha dit que “ells han fet servir la Constitució per frenar els nostres anhels de llibertat, i nosaltres la utilitzarem per fer un país de tots i per a tots, sense els vicis de l’Estat que deixem enrere, campió del món en no complir les sentències”. Per últim, ha advertit que “si fem un sol error de procediment ens haurem equivocat i condemnat”. “Si la nostra resposta és la democràcia, el bon fer i l’entusiasme no ens pararà ningú”, ha clos.

Èric Vergés, per la seva banda, ha assegurat que “el missatge de la independència pren cada cop més sentit perquè totes les altres portes s’han anat tancant”, i ha destacat que “som a un pas d’aconseguir el que fins fa deu anys molts de nosaltres no vèiem possible”. Vergés també ha fet valer la transversalitat del procés i ha afirmat que “el que hem aconseguit fins ara ja és una victòria de Catalunya, no només per on hem arribat sinó també per com ho hem fet”. En aquest sentit, Jan Riera ha destacat l’oportunitat de crear un estat des de zero “amb administracions molt properes i podent gestionar la nostra economia en benefici dels ciutadans”. “Els polítics han fet la seva feina, i ara és el poble qui ha d’actuar”, ha continuat. Per últim, Roser Cruells ha fet èmfasi en els atacs constants de l’Estat espanyol a la cultura catalana. “L’única solució és crear un estat català que vetlli per la seva cultura i llengua i ens deixi estar tranquils: en definitiva, un estat normal”, ha reclamat.

Després d’un torn obert de preguntes als ponents per part del públic, Els Catarres han tancat l’acte interpretant la cançó “Invencibles”, que s’ha convertit en la cançó de la candidatura.