Incentivar la gestió dels boscos per lluitar contra els incendis

Ho reclama el Consorci Forestal de Catalunya al Departament d’Agricultura

Zona cremada a prop de Maians
Zona cremada a prop de Maians | ACN
Redacció
13 d'agost del 2015
Actualitzat a les 11:42h


El Consorci Forestal de Catalunya vol agrair els esforços realitzats per bombers i per les agrupacions de defensa forestals (ADF) i els vol felicitar per la bona actuació en les tasques d’extinció de l’incendi d'Òdena, alhora que ofereix recolzament als propietaris forestals i municipis afectats per l’incendi.

La zona afectada, part de la qual ja havia estat afectada per anteriors incendis, necessitarà una quantitat important de recursos i esforços per tal de retirar la massa forestal cremada i per recuperar els boscos afectats. Per facilitar al màxim la rebrotada i la regeneració de la massa cal condicionar els accessos per facilitar els treballs, tallar els arbres cremats, una part important dels quals no tenen aprofitament comercial i deixar les restes al terra en forma de cordons seguint les corbes de nivell per evitar l’erosió del sòl.

Tot i això, des del Consorci es recorda el consens actual entre propietaris, gestors forestals, bombers i centres d’investigació i recerca i indústria, en el fet que la gestió forestal sostenible és la millor eina per evitar els grans incendis forestals. Es per això, que alerta de la desviació del pressupost del nou PDR 2014-2020 tot prioritzant la silvicultura orientada exclusivament a la prevenció d’incendis forestals i oblidant la necessitat d’un suport per fer viable i rendible la gestió del bosc verd, incrementarà el risc de futures catàstrofes com els incendis d’aquest estiu.

Com ja es va traslladar al Departament d’Agricultura en el seu moment, volem insistir en l’error que el PDR 2014-2020 aprovat ara fa uns dies, focalitzi els ajuts en la prevenció i extinció d’incendis tot menystenint les necessitats i les demandes en gestió forestal sostenible a Catalunya. Quelcom contrari a les previsions del mateix Pla General de Política Forestal 2014 – 2024 que preveia un 33% de la inversió dedicat a la millora de la funció productiva per garantir la sostenibilitat i la creació de llocs de treball en zones rurals.