Les llàgrimes de Sant Llorenç arribaran al seu màxim aquest dimecres

Consells per veure els estels

Mercè Pàez
11 d'agost del 2015
Actualitzat a la 13:18h
Imatge d'un estel «caient».
Imatge d'un estel «caient». | Cedida
Aquest any nit de Sant Llorenç, 10 d'agost, es preveu lliure de núvols i amb un cel ben clar que ens permetrà contemplar perfectament la pluja d'estels, llàgrimes de Sant Llorenç o, si ho preferim, les Perseides. Els estels realitzen una trajectòria de 135 anys cada vegada que fan una volta al Sol, i és un cop a l'any que la Terra travessa la cua del cometa. Quan travessem aquest punt, les partícules de pols i sorra creuen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 quilòmetres per segon, i per aquest motiu, les minúscules partícules del cometa produeixen impressionants traces de llum que veiem des de la Terra. Finalment, aquest polsim es crema per complet a una alçada de 100 quilòmetres per damunt de la superfície terrestre. La millor data per veure les Perseides serà la nit del 12 al 13 d'agost, però la resta de dies també es podran observar un gran nombre d'estels. 

El nom popular que rep aquest fenomen es deu a la proximitat amb el dia de Sant Llorenç, i s'associa a les llàgrimes que va plorar aquest sant quan va ser martiritzat en una graella i cremat en una foguera.

Consells per veure els estels

Aquells qui vulguin gaudir plenament d'aquest espectacle astronòmic han de tenir en compte que com més lluny estiguin d'indrets amb contaminació lumínica millor. Segons els experts, un dels llocs més foscos i adients és la Serra del Montsec, encara que els punts elevats, especialment les muntanyes, també ens permetrà veure'ls perfectament sense necessitat d'utilitzar cap telescopi o aparell especial. Tanmateix aprofiteu aquests primers dies de la setmana per gaudir dels estels perquè després el temps canvia.