La Catalunya Central és la marca turística catalana que més va créixer el 2014

Segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2014, Osona va liderar la creació d'ocupació a la demarcació de Barcelona

Redacció
24 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:53h
Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya
Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya | Cambra

Presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya a la Cambra. Foto: Cambra
 

La Memòria Econòmica de Catalunya 2014, impulsada per la Cambra de Comerç de Barcelona, revela que la marca turística Catalunya Central és la que va experimentar un creixement més important en termes relatius. El territori va registrar un augment del nombre de turistes del 19,5% i de pernoctacions del 12,8%, mentre que la mitjana a la província de Barcelona va ser d'un increment del 2,8% i el 5,5% respectivament. En relació a la creació d'ocupació, les comarques centrals es troben en una posició intermèdia en relació a les 11 comarques de la província de Barcelona, tot i que Osona és una de les comarques que ha experimentat un creixement més elevat, xifrat en un 5,2%.

El sector turístic al conjunt de la província de Barcelona va experimentar el 2014 una temporada molt favorable, segons es desprèn de les dades territorials de la Memòria Econòmica de Catalunya que s'ha presentat aquest dilluns a la Cambra de Comerç de Manresa. El nombre de viatgers en establiments hotelers es va incrementat un 2,8% i el de pernoctacions un 5,5% a la marca turística Barcelona, que representa, el 42% del total de viatgers rebuts a Catalunya i prop del 36% de les pernoctacions.

Amb tot, segons ha destacat la directora del document, Carme Poveda, els creixements més destacats en termes relatius es troben a la marca Catalunya Central, amb increments del nombre de turistes i de pernoctacions del 19,5% i del 12,8% respectivament. Per contra, a la Costa de Barcelona els turistes van créixer un 7,5%, mentre que les pernoctacions van caure un 2,3%.

En relació al creixement econòmic general, la demarcació de Barcelona va registrar un creixement de l'economia en termes de valor afegit brut (VAB) de l'1,2%, per sobre de la mitjana catalana que va ser de l'1,1%, gràcies a la bona evolució del sector turístic, que s'ha traduït en un creixement de l'ocupació del 2,6% també per sobre de la mitjana catalana que va ser del 2,1%.

Quant a l'ocupació, totes les comarques de la demarcació han registrat augments, tot i que les més dinàmiques han estat Osona, els dos Vallesos, el Maresme i el Garraf, amb increments de l'ocupació per sobre del 4%. En aquest sentit, Poveda ha destacat que el creixement a les comarques centrals se situaria en una posició intermèdia en relació a les 11 comarques de la demarcació, tot i que ha afirmat que "el creixement en nombre d'afiliats no va al mateix ritme d'intensitat que les altres comarques". De fet, la comarca de l'Anoia es troba a la cua de la demarcació (amb una taxa d'atur del 20%).