Anna Erra presideix el primer ple de la legislatura del Patronat de la FUB

L’òrgan gestor de la UVic-UCC incorpora alguns patrons nous, com Àlex Garrido, Joan Coma o Isaac Peraire | L’alcaldessa de Vic destaca “la representativitat i la transparència” de l’ens

Pere Pratdesaba
08 de juliol del 2015
Actualitzat el 12 de juliol a les 9:58h
Anna Erra, en el seu discurs inaugural de la legislatura
Anna Erra, en el seu discurs inaugural de la legislatura | Umedia/UVic-UCC

El plenari del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) s’ha reunit aquest dimecres a la tarda per primera vegada aquesta legislatura municipal. La seva nova presidenta i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha intervingut a l’inici, en un discurs al qual hi han tingut accés els mitjans.

La Fundació Universitària Balmes és l’ens titular de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i el Patronat és el màxim òrgan de govern de la FUBalmes. S’encarrega, entre d’altres, de vetllar pel compliment de les finalitat fundacionals, l’avaluació i seguiment dels projectes estratègics, aprovar els comptes anuals o nomenar el rector de la UVic-UCC.

Erra ha donat la benvinguda als patrons, en especial als nous, i  ha destacat la diversitat del Patronat, que garanteix la seva “representativitat i transparència”. La  presidenta del Patronat ha emfatitzat que la UVic-UCC ofereix una universitat “en xarxa”, amb un ampli abast territorial. "La UVic-UCC adquireix tot el seu sentit i la seva força al servei d'aquesta ciutat territorial de Catalunya que conformem, entre altres, les ciutats i municipis representats en aquest Patronat", ha afirmat. També ha recordat la triple hèlix sobre la que se sustenta aquest projecte: la universitat, el Govern de la Generalitat i el teixit empresarial.

El Patronat està presidit per l’alcalde de Vic, el vicepresident primer és el secretari d’Universitats de la Generalitat de Catalunya i el vicepresident segon és l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en tant que president de la Fundació Universitària Bages. La resta de membres són regidors, alcaldes i representants del teixit empresarial i social català.

En aquest plenari, a banda de l'alcaldessa de Vic, hi han estat presents els nous càrrecs electes que configuren el Patronat: l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós; l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido; l'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire; i l'alcalde de Sant Hilari de Sacalm, Joan Ramon Veciana. A més, per primer cop, el Patronat incorpora representants electes de l'Ajuntament de Vic que no ocupen responsabilitats de govern. Els patrons nomenats són, en representació d'Esquerra Republicana, Josep Lluís García i, en representació de Capgirem Vic, Joan Coma. Cal destacar que s'ha comptat, per primera vegada, amb l’alcaldessa de l'Ajuntament de Figueres, Marta Felip, com a nova patrona. Entre els nomenaments, també s'ha aprovat incorporar l'Ajuntament de Torelló com a membre del Patronat una vegada s'hagin complert els requisits que preveuen els estatuts.

Un lleuger superàvit

El Patronat ha aprovat una estimació de la liquidació del pressupost del curs 2014-2015, amb un lleuger superàvit de 6.478 euros fruit d’uns ingressos totals de 33.662.010 euros i unes despeses totals de 33.655.533 euros. Pel que fa els ingressos, la partida més gran és la de formació, i quant a les despeses, la de personal. També s'ha aprovat la proposta de projecte de pressupost de l'exercici 2015-2016 d’equilibri, amb una previsió d’ingressos de 34.073.145 euros i 34.072.138 euros de despeses. Es tracta d’una proposta feta amb algunes incerteses ja que s’està a l'espera de conèixer els ingressos que aportarà el contracte-programa i la matrícula del curs vinent. El nivell d'inversions per al curs 2015-2016 s'ha pressupostat en 1.179.588 euros, una xifra similar a la del curs 2014-2015.

En una altra ordre de coses, també s’ha informat que la Universitat està preparant el pla d’estudis de la Facultat de Medicina per tal que l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) el validi. A més, el Patronat ha aprovat signar un acord amb l'Hospital Clínic i l'Institut Català de la Salut per col·laborar en docència, recerca i transferència de coneixement.

A més, s'ha nomenat la nova secretària general de la UVic-UCC, Àngels Crusellas, que substituirà en el càrrec a Carme Sanmartí a partir del curs 2015-2016. Sanmartí deixa el càrrec després del seu compromís de quatre anys; tot i així, de cara el curs que ve, continuarà portant la coordinació del Servei d'Atenció a la Comunitat Universitària, que combinarà amb la docència i recerca.

Àngels Crusellas és doctora en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona. Actualment és professora titular de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC on, des del març de 2009, és també coordinadora de comunicació i, des del setembre de 2014, coordinadora d'innovació docent de la mateixa facultat.

També s'ha ratificat el nomenament de Sílvia Mas com a degana de la Facultat de Ciències Socials, i el de Carlota Riera com a degana de la Facultat de Ciències de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC. Tots dos nomenaments seran efectius a partir de l'1 de setembre de 2015. Sílvia Mas és doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat de Birmingham (Regne Unit). Des de l'any 2010 és directora de Qualitat i Serveis Acadèmics, directora del Servei d'Idiomes, i responsable de l'Àrea d'Intercanvis de la Fundació Universitària del Bages. Carlota Riera és doctora en Psicologia Social per la Universitat Autònoma de Barcelona. Del 2008 al 2013 va exercir com a directora de l'Escola de Formació Contínua de la FUBages i, des del 2014 és directora de l'Escola Universitària de Ciències de la Salut de la FUBages.
 

El Patronat de la FUB, reunit aquest dimarts. Foto: Umedia/UVic-UCC