La governabilitat a Vic s'encalla a les primeres de canvi

L'equip de govern no compta amb el suport necessari i retira els punts de l'elecció dels càrrecs de confiança i de les dedicacions i remuneracions dels regidors | L'oposició també força l'entrada de representants seus a les fundacions de l'Atlàntida, Hospital de la Sant Creu i FUB

Pere Pratdesaba
01 de juliol del 2015
Actualitzat el 02 de juliol a les 11:50h
Anna Erra, parlant amb els regidors de Capgirem Vic
Anna Erra, parlant amb els regidors de Capgirem Vic | Adrià Costa

Anna Erra, parlant amb els regidors de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa.


La legislatura a l’Ajuntament de Vic es preveu complicada. La minoria de l’equip de govern de CiU, tot i la incorporació a última hora de Benjamí Dòniga (PSC), amb la qual suma 10 dels 21 regidors del consistori, no serà suficient per aprovar alguns dels punts importants del dia a dia.

Així s’ha visualitzat en el ple d’aquest dimecres a la tarda, on  l’oposició de les esquerres (també amb 10 regidors, de Capgirem Vic, ERC i Vic per a Tots) ha donat un cop de puny a la taula i ha fet una demostració de força. A la festa s’hi ha afegit Josep Anglada (PLVI), que hauria pogut decantar la balança a favor de l’equip de govern, però ho ha declinat.

El resultat de tot plegat ha estat una situació insòlita. L’equip de govern ha donat compte del cartipàs, integrat només per regidors seus, però ha optat per retirar tres punts rellevants de l’ordre del dia, vinculats a la gestió d’aquest cartipàs i que no s’haurien aprovat: les dedicacions, retribucions i indemnitzacions dels regidors; el nomenament del gerent de l’Institut Municipal d’Esports (IME), Miquel Duran; i la creació dels llocs de treball eventuals.

En una roda de premsa posterior al ple, l’alcaldessa Anna Erra (CiU) ha explicat que ha decidit retirar els punts per continuar negociant amb els grups municipals per tal de trobar algun altre suport que permeti la seva aprovació. Erra ha defensat la proposta de l’equip de govern que ha qualificat d’”austera i ajustada a la realitat”. “Hi ha regidors que han d’adaptar les seves feines i han d’estar remunerats. No podem acceptar les demandes tan baixes de l’oposició”, ha argumentat l’alcaldessa.
 

Anna Erra, Titi Roca, Maria Carme Bover, Àlvar Solà i Susagna Roura, a la roda de premsa posterior al ple. Foto: Adrià Costa


Així, en una primera proposta de màxims, que al llarg de les negociacions dels últims dies ja s’havia rebaixat, l’equip de govern havia posat sobre la taula les següents xifres: Anna Erra, dedicació del 95% i 52.250 euros bruts anuals; Antoni Serrat, 80% i 41.726 euros; Josep M. Roca, Fabiana Palmero i Susagna Roura, 70% i 36.519 euros; i Àlvar Solà, 60% i 31.302 euros. Els altres quatre regidors, precisament els que no són de CDC, no tenen remuneració: Josep Arimany i Maria Carme Bover (UDC), Josep Ramon Soldevila (RCat) i Benjamí Dòniga (PSC). Erra ha recordat que en l’anterior legislatura hi havia vuit càrrecs electes amb remuneració i que els sous que proposen suposaven una rebaixa del 20%, a més d’estar per sota del que fixa la normativa estatal.

Pel que fa als carrers eventuals, l’alcaldessa també ha assegurat que suposarà un estalvi de despesa, ja que es passarà de 294.000 euros anuals a 234.000. En part, perquè aquests càrrecs de confiança només seran cinc i no nou com en l’altra legislatura.

La participació de l’oposició a les fundacions

L’oposició ha tornat a demostrar la seva fortalesa en els tres punts on s’havien d’aprovar els representants de l’Ajuntament a tres fundacions: l’Atlàntida, l’Hospital de la Santa Creu i la Fundació Universitària Balmes (FUB), gestora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Vic per a Tots, Capgirem Vic i ERC han demanat que es modifiquessin els estatuts de les tres entitats per tal de permetre l’entrada de representants dels “partits democràtics” de l’oposició del consistori. PLVI ha fet la mateixa proposta.
 

Intervenció de Josep Arimany. Foto: Adrià Costa


Anna Erra i Josep Arimany, en nom de l’equip de govern, s’han compromès a estudiar aquesta possibilitat en breu, però han advertit que s’hauria de negociar amb cada una de les fundacions, totes amb circumstàncies diferents. Com a prova de bona voluntat han acceptat escollir Joan Coma (Capgirem) i un representant d’ERC com a patrons de la FUB, i Joan Ballana (ERC), de l’Atlàntida. El patró de l’Hospital de la Santa Creu ha estat el mateix Arimany.

Els punts s’han aprovat sense problema, amb alguna abstenció de Capgirem i el vot en contra d’Anglada al nomenament de Joan Coma.
 

Josep Anglada. Foto: Adrià Costa


El nou cartipàs

El cartipàs ha quedat configurat en quatre grans àrees, supeditades totes a alcaldia: Alcaldia i Social, liderada per Àlvar Solà; Promoció de la Ciutat, amb Susagna Roura; Territori, amb Fabiana Palmero; i Economia i Serveis, amb Antoni Serrat. Les altres subàrees, 32 en total, se les reparteixen el conjunt de regidors, tal com s’estableix en aquest gràfic de l’Ajuntament de Vic.Pel que fa a les tinences d’alcaldia, queden de la següent manera: primer tinent d’alcalde, Josep Arimany; segon, Susagna Roura; tercer, Fabiana Palmero; quart, Benjamí Dòniga; cinquè, Antoni Serrat; i sisè, Àlvar Solà.

El PLE, EN BREU

Com estan posats els seients del ple en aquesta legislatura: a la taula presidencial, l’alcaldessa estarà flanquejada per Josep Arimany, a la dreta, i Susagna Roura, a l’esquerra, i més a l’esquerra se situarà Benjamí Dòniga, del PSC, i els altres regidors de CiU els envoltaran; per la banda dreta, continuaran els edils de la CUP i, al final, Arnau Martí (Vic per a Tots); i per la banda esquerra, els regidors d’ERC i, al final, Josep Anglada (PLVI).

Els plens se celebraran els primers dimecres de cada mes, a les 18 hores, i no els dilluns, com en l’anterior legislatura.

Ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa


A l’acte s’han constituït els grups municipals i els seus portaveus: CiU (Josep Arimany), ERC-Som Vic (Joan Ballana), Capgirem Vic-CUP-PA (Joan Coma), PSC-CP (Benjamí Dòniga), PLVI (Josep Anglada) i Vic per a Tots (Arnau Martí).

 

Benjamí Dòniga. Foto: Adrià Costa


ORDRE DEL DIA
PLE ORDINARI DE L'AJUNTAMENT DE VIC
1 DE JULIOL, 2015


1.- APROVACIÓ DE L'ACTA DE LA SESSIÓ CONSTITUTIVA DE L'AJUNTAMENT

2.- RÈGIM DE SESSIONS DEL PLE MUNICIPAL

3.- DONAR COMPTE AL PLE DE LA CONSTITUCIÓ DELS GRUPS MUNICIPALS I DEL NOMENAMENT DE PORTAVEUS

4.- DONAR COMPTE AL PLE DE LA CONSTITUCIÓ DE LA JUNTA DE GOVERN LOCAL I DE LA DELEGACIÓ D'ATRIBUCIONS D'ALCALDIA A LA JUNTA DE GOVERN LOCAL

5.- PERIODICITAT DE LES SESSIONS DE LA JUNTA DE GOVERN LOCAL

6.- DONAR COMPTE AL PLE DEL NOMENAMENT DE TINENTS D'ALCALDIA

7.- DONAR COMPTE AL PLE DE L'ESTRUCTURA DE L'ORGANITZACIÓ I ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL

8.- CREACIÓ DE LES COMISSIONS INFORMATIVES I DE LA COMISSIÓ ESPECIAL DE COMPTES

 

Margarida Tió conversa amb Josep Lluís Garcia. Foto: Adrià Costa

9.- DONAR COMPTE AL PLE DE LES DELEGACIONS GENÈRIQUES I ESPECIALS A FAVOR DE DIFERENTS REGIDORS

10.- CREACIÓ DE LLOCS DE TREBALL EVENTUALS

11.- NOMENAMENT DEL GERENT DE L'IME

12.- DEDICACIONS, RETRIBUCIONS I INDEMNITZACIONS DELS MEMBRES DE L'AJUNTAMENT

13.- DELEGACIÓ D'ATRIBUCIONS DEL PLE A L'ALCALDIA

14.- NOMENAMENT DE REPRESENTANT DE LA CORPORACIÓ AL PATRONAT DE LA FUNDACIÓ L'ATLÀNTIDA

15.- NOMENAMENT DE REPRESENTANT DE LA CORPORACIÓ AL PATRONAT DE LA FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE LA SANTA CREU

16.- NOMENAMENT DE REPRESENTANT DE LA CORPORACIÓ AL PATRONAT DE LA FUNDACIÓ PRIVADA UNIVERSITÀRIA BALMES
 

Intervenció d'Arnau Martí. Foto: Adrià Costa


Josep Lluís Garcia. Foto: Adrià Costa

 

Sara Blázquez, Joan Coma i Maria Carme Bover. Foto: Adrià Costa

 

Joan Ramon Soldevila, Joan Ballana, Maria Balasch i Jaume Colomer. Foto: Adrià Costa

 

Anna Erra i Susagna Roura. Foto: Adrià Costa
 

Sara Blázquez. Foto: Adrià Costa