La festa major de Vic, amb pocs retocs, referma el seu caràcter popular

La celebració tindrà lloc entre el 26 de juny i 12 de juliol | La Crida i la Xurriacada tornaran a ser els actes destacats del programa, que incorpora una aplicació per a dispositius mòbils

Erik Marin
22 de juny del 2015
Actualitzat a les 16:55h
Presentació de la festa major de Vic 2015
Presentació de la festa major de Vic 2015 | Albert Alemany

Presentació de la festa major de Vic 2015. Foto: Albert Alemany
 

La festa major de Vic començarà el proper divendres, 26 de juny, i s'allargarà fins al 12 de juliol. La comissió de la festa major, de la qual formen part diverses entitats, pretén fer a la ciutadania la protagonista de la festa.

Així ho va remarcar Roger Albert, portaveu de la comissió, a l'acte de presentació que es va dur a terme dijous, 18 de juny. També va destacar que era una manera d'animar a la gent a defensar el seu barri: “Fer-la i participar, és una festa de tots”. A la roda de premsa no hi va assistir cap regidor, ni del govern sortint ni de l'entrant, encara per confeccionar.

L'acte més destacat de la festa major tornarà a ser la Crida, que tindrà lloc el dissabte, 27 de juny a les 19.00 hores, on les tres colles de la ciutat representades pel seu cap de llúpia sortiran en rua des de diferents barris fins arribar a la plaça de la Catedral, a les 21.15 hores aproximadament. Seguidament, es podrà gaudir d'un sopar popular que tindrà un preu de 5 euros. La festa continuarà amb un concert de xarangues i la Crida, que anirà a càrrec de Ventall Teatre.

 

El Gall de Ripoll a la Xurriacada dels Països Catalans l'any passat. Foto: Víctor Castelo

Aquest any, els dies de les colles, que organitzen els actes al seu barri, es repartiran de la següent forma: dilluns, 29 de juny, el dia dels vermells; dimarts, 30 de juny, els verds; i el dimecres, 1 de juliol, els negres.

Cal fer un incís important per al 28 de juny, el dia de la Xurriacada. Enguany es farà la presentació dels nous vestits dels Gegants de Vic, abans de començar la festa a les 19 hores. Segons Albert, els gegants es mantindran tapats completament a la plaça Major fins al moment de començar. “Es mantindrà l'essència de sempre” va concloure. Aquest mateix dia, s'estrenarà la nova figura infantil que segons Albert, “és l'única que ens faltava”.

Les novetats

Com a novetats de la programació d'enguany, destaca la incorporació de la festa del Pollastre Jove dins de la festa major. Fins ara es duia a terme al mes de maig. També s'introdueix una nova activitat anomenada Xeflis “Estrit Fut”, que es realitzarà a la plaça dels Màrtirs. Aquesta festa combinarà la gastronomia amb diferents activitats infantils, balls i actuacions, entre els dies 3, 4 i 5 de juliol.

La diada de sant Miquel, el 5 de juliol, la festa començarà a les 10 del matí a la plaça Major amb els diferents balls del seguici festiu de la ciutat. El concert de la festa major que es realitzarà el mateix dia anirà a càrrec de l'Orquestra Selvatana. La vetllada finalitzarà amb el correfoc que enguany patirà alguns canvis: serà un espectacle de foc, amb un recorregut molt curt. Sortirà del carrer Ciutat i baixarà fins a la plaça de la Catedral a les deu de la nit.

Altres actes que va destacar Enric Andreu, van ser el 90è Concurs de Colles Sardanistes, que s'integra dins del campionat català, l'actuació d'humor d'en Peyu i la jornada de portes obertes als museus de la ciutat que es realitzarà el 5 de juliol. També cal apuntar l'actuació de Guillem Albà, el 2 de juliol, i les diferents mostres de teatre que s'aniran fent a la ciutat. Canvia d'emplaçament el ball de tornaboda, que enguany es farà a la rambla del Passeig.

La visita d'aquest any que porta a terme l'Oficina de Turisme estarà dedicada als mercats de la ciutat de Vic. Es recorreran les places on eren presents i es realitzarà el 4 de juliol a les 18 hores, de forma gratuïta.

 

Cartell de la festa major de Vic. Autora: Laura Bigas

El cartell

La guanyadora i creadora del cartell de la festa major de Vic 2015 ha estat Laura Bigas, vigatana i arquitecte, que ja havia participat en edicions anteriors. Segons l'autora, “tothom ha fet la creu de sant Miquel petita i amagada, en canvi, jo l'he volgut fer gran per tal de fer-la destacar, ja que és un símbol important per a la ciutat”. Bigas també remarca la utilització dels colors (vermell, verd i negre) simbòlics de la ciutat i les petites il·lustracions utilitzades com el Merma, la Vella i el Nen. Tots els cartells participants es podran visitar fins al 5 de juliol a l'Espai Josep Romeu, a la biblioteca Joan Triadú.

A partir d'avui, ja esta activa tant per a Android com per a IOS la nova aplicació per a dispositius mòbils, anomenada FMVic15 i creada per Pep Comeres i Joui Comeres de l'empresa Abast Multimèdia. Conté tota la programació de la festa major i ofereix la possibilitat de definir avisos per a l'inici de les activitats, un plànol indicatiu dels espais on hi ha programació, un cercador i rutes a seguir per accedir al lloc concret.
 

Recull de galeries de fotos de la festa major de Vic

Programa de la festa major (PDF)


Presentació de la festa major de Vic 2015. Foto: Albert Alemany

Arxivat a