El festival Protesta rep més de 800 curtmetratges d'uns 60 països d'arreu del món

El certamen de crítica social tindrà lloc del 18 i el 25 d'octubre a Vic | En aquesta edició la temàtica i fil conductor seran els “pobles en lluita”

Redacció Osona.com
04 de juny del 2015
Actualitzat el 06 de juny a les 8:15h

Xavi Artigas, Aina Salarich, Marta Huguet, Èrica Erra i Imma Espona, a la presentació del cartell del festival. Foto: Festival Protesta


La tercera edició del Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social, tindrà lloc del 18 i el 25 d'octubre a Vic, i passa, per primera vegada, de la primavera a la tardor. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats és “pobles en lluita”. L'organització està convençuda que és la temàtica adequada per posar sobre la taula les lluites de diferents pobles, des de Palestina, el Kurdistan, Birmània, el Tibet o el Sàhara, fins a les lluites dels pobles indígenes americans, entre d'altres. Però també per al moment que passa Catalunya tan política, econòmica com socialment. El Protesta vol difondre el coneixement d'altres realitats socials, culturals i polítiques i contribuir a construir una societat més i millor informada. Es tracta de revisar situacions contemporànies que afecten la població que defensa drets com l'autodeterminació nacional, els drets humans o que s'oposa a les polítiques mundialitzadores del capital.

L’objectiu del festival és crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d'autors en l’àmbit nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social.

El festival ja ha rebut més de 800 curtmetratges procedents d’una seixantena de països d’arreu del món, entre els quals hi ha Brasil, França, Iran, Singapur, Xile, Mèxic, Rússia, Zàmbia, Tunísia, Japó, Colòmbia, Estats Units, Marroc, Canada, Síria o Romania. D’aquests, es destaca que hi ha 235 treballs procedents de l’estat espanyol i una seixantena de catalans. L’organització es mostra molt satisfeta perquè enguany hi ha hagut un increment de participació d’un 24% respecte de l’edició anterior, ja que el Protesta cada vegada està més consolidat tant local com internacionalment i, això fa que el festival es plantegi ampliar el nombre de projeccions fora de concurs aquest any.

L’organització ja ha confirmat els components del jurat, professionals del sector audiovisual o activistes vinculats a diverses causes socials, que seran els encarregats d’atorgar els premis al millor curtmetratge documental i al millor curtmetratge de ficció dotats amb 1.000 euros cadascú. El jurat està format per Josep Comajoan, periodista osonenc; Neus Ballús, directora de cine; Cesk Freixas, cantautor; Marta Sibina, periodista de la revista Cafè amb Llet; Arcadi Oliveres, economista; Alicia Garcia, filòsofa; i Xavi Artigas, documentalista i director de “Ciutat Morta”.

El festival compta amb el patrocini de la fundació Puig Porret i l’Ajuntament de Vic així com amb la col·laboració de l’Escola d’Art de Vic, el Fòrum de Debats, el Cineclub, la Nyàmera, l’Occità, la Biblioteca Joan Triadú, l’Espai ETC, la Jazz Cava i l’escultor osonenc, Enric Pla.

 

Cartell del festival Protesta

Un cartell trencador

El festival Protesta ha presentat aquest dimecres al migdia a l’Escola d’Art i Disseny de Vic (EART) la imatge de la tercera edició del Protesta. L’EART col·labora des de la passada edició amb el festival per crear-ne la imatge gràfica. Imma Espona, professora de projectes de l’EART i persona encarregada de liderar aquest projecte, ha destacat que “l'Escola d'Art col·labora amb diverses entitats sense ànim de lucre. Aquesta col·laboració amb el festival Protesta és genial per complementar els estudis dels alumnes amb projectes reals”. La professora de disseny també ha volgut destacar que "no només existeix el disseny publicitari, és molt interessant treballar el disseny cultural i social amb alumnes dels primers anys del grau".

Enguany, el cartell seleccionat per convertir-se en la imatge oficial és obra d'Èrica Erra, estudiant de segon curs del grau de disseny gràfic. Erra recorda que quan li van explicar la filosofia del festival i la temàtica d’aquest any, va voler anar a l’arrel del problema. Pel que fa al procés creatiu i conceptual, diu que “ha estat una qüestió més de conèixer i treballar el concepte, amb la finalitat de representar-lo d’una forma austera, amb el mínim i lliure de complicacions. El xoc cultural entre la cultura de la propietat i la cultura de la supervivència han estat els dos elements essencials per definir la síntesi del conflicte global actual. En la seva representació, s’ha optat per dues formes simbòliques i oposades com el triangle i el cercle. La interacció d’aquests dos elements ha derivat en una forma semblant a una gota que pretén, per sobre de tot, fomentar la reflexió social i política entorn la defensa i la lluita pels drets fonamentals de totes les persones”.
 

Més informació, des del web del festival



Resum del Festival Protesta 2014
Arxivat a