Quants dies de vacances em corresponen?

L'Estatut del Treballador fixa els drets laborals

Redacció
30 de maig del 2015
Actualitzat a les 7:43h

Foto: Flickr: Luis Hernandez


S'acosta l'estiu i molts ja estan esperant les vacances, un dret laboral regulat a l'Estatut dels Treballadors.

Per llei, les vacances anuals estan estipulades en un mínim de 30 dies naturals, és a dir, 2,5 dies per mes treballat, en les quals s'inclouen els diumenges i els festius. Així mateix, la regulació també estipula que el període de descans no pot iniciar-se en dia festiu o inhàbil. Si les vacances coincideixen amb dies no laborables, aquests computaran com a temps de repòs.

Cal saber que les vacances no poden ser substituïdes de forma econòmica ni acumular-se. Només en el cas que s'extingeixi el contracte, el treballador pot demanar una compensació econòmica si no ha gaudit d'aquest període.

Retribució

L'empresa ha de pagar el sou habitual als empleats durant les vacances si aquests treballen a temps complet. Els que tinguin contractes a temps parcial cobraran un import proporcional a les hores treballades. Finalment, per als empleats amb contractes de duració determinada, els dies de vacances i l'import s'establiran segons el període treballat.

Incapacitat laboral

Quan la planificació anual de les vacances coincideixi amb una incapacitat laboral, bé per maternitat, embaràs o altres causes, el treballador té dret a gaudir-les en un període diferent.

Permisos

Hi ha diverses situacions en què l'empresa ha de permetre l'empleat faltar a la feina sense que el salari del mateix es vegi afectat. Es denominen permisos retribuïts o llicències. Entre aquests destaquen el matrimoni i la mudança. En el primer cas el treballador té dret a faltar quinze dies a la feina, mentre que en el segon pot gaudir d'un dia lliure com a mínim.