Mas el Garet i Molí de la Llavina, primera parada de les visites gastronòmiques

Osona Turisme proposa durant set dissabtes visitar empreses agroalimentàries de la comarca

Redacció Osona.com
03 de juny del 2015
Actualitzat el 04 de juny a les 18:50h
Mas el Garet, a Tona
Mas el Garet, a Tona | Adrià Costa
Voleu conèixer el procés de fabricació artesanal dels formatges, els embotits o la ratafia? Osona Turisme us proposa “Fet a Osona”, unes visites guiades, de grups reduïts, a empreses agroalimentàries per descobrir de primera mà l’elaboració de productes característics de la comarca.

Aquestes activitats es faran durant set dissabtes, de juny a desembre, i cada dia es combinarà la visita a dues empreses. Així doncs, es tracta d’una activitat ideal per a tota la família. A més, no us haureu de preocupar per res, ja que l’organització també s’ocupa dels desplaçaments.

“Fet a Osona” arrenca aquest dissabte, 6 de juny, amb la visita a dues formatgeries: Mas Garet de Tona i Molí de la Llavina de Centelles. Les inscripcions es poden realitzar a través de la central de reserves del web d’Osona Turisme o presencialment a l’Oficina de Turisme de Vic (Plaça del Pes – Llotja del Blat).
 

Més informació i calendari de les visites


-----------------------------------------------------------------------

Lluís Mauri i Isidre Mas, a la botiga que tenen a la formatgeria. Foto: Adrià Costa


Mas el Garet, Tona

La formatgeria Mas el Garet de Tona és una de les 13 empreses que formen part del programa Productes de la Terra, impulsat pel Consell Comarcal d’Osona i la Diputació de Barcelona, que ofereix la possibilitat de visitar la granja, la formatgeria i degustar els seus productes artesans i ecològics.

Com ells diuen, us proposen un “viatge làctic” per viure en primer persona el procés de producció dels formatges d’una forma entretinguda, coneixent les diferents etapes per les que passa la matèria primera fins a ser transformada en formatge. Una visita ideal per a persones curioses amb ganes d’aprendre sobre el món dels formatges.

Des de l’abril del 2007, Isidre Mas i Lluís Mauri tenen en funcionament la formatgeria. En Lluís és qui té les cabres, totes de raça murciano-granadina, que cuida des de fa més de 14 anys al mateix Mas del Garet. Cada dia al matí baixa la llet de les cabres a la formatgeria perquè l’Isidre, que és el formatger, elabori els formatges i els matons. El 2012, després de tres anys de transformació, aconsegueixen la certificació ecològica de tots els seus productes.

Els formatges de Mas el Garet han estat guardonats amb nombrosos premis, l’últim al concurs de Capraespaña 2015, celebrat el mes d’abril a Talavera de la Reina, on van rebre la màxima distinció, la medalla d’or, en la categoria de formatge ecològic “formatge Garrotxa”. En diverses ocasions, també ha estat distingit al World Cheese Awards, considerat el campionat del món de formatges artesans.

Granja del Mas el Garet. Foto: Adrià Costa


-------------------------

Molí de la Llavina, Centelles

El Molí de la Llavina és una altra de les 13 empreses que formen part del programa Productes de la Terra, impulsat pel Consell Comarcal d’Osona i la Diputació de Barcelona, que ofereix la possibilitat de visitar la granja, la formatgeria i degustar els seus productes artesans i ecològics.

Molí de la Llavina. Foto: Adrià Costa


La formatgeria Molí de la Llavina ofereixen una visita diferent, que combina cultura i gastronomia. La visita ens permet gaudir d’un entorn especial on encara volta lliure el bestiar propi d’un mas (gallines, ànecs, gats cavalls, ...) i es pot veure el funcionament d’un molí accionat per l’aigua de les basses, tal i com ho ha fet durant centenars d’anys. És un dels pocs molins fariners en funcionament a Catalunya.

Fa més de 20 anys que elaboren ells mateixos formatges de cabra i vaca, entre els que destaca el blau, sempre en funció de les expectatives de venta per tal d'oferir la millor qualitat. La venda la fan directament a la masia per una banda, i a les fires tradicionals de Catalunya.

Molí de la Llavina. Foto: Adrià Costa

Arxivat a