ERC agafa protagonisme en un Consell Comarcal amb aires de continuïtat

Els republicans guanyen quatre consellers i el PSC en perd dos | L’ens comarcal només tindrà representació de cinc partits, ja que PxC i ICV s’han quedat fora

Pere Pratdesaba
28 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:57h
Una sessió del ple del Consell Comarcal d'Osona, aquesta legislatura.
Una sessió del ple del Consell Comarcal d'Osona, aquesta legislatura. | Adrià Costa

Una sessió del ple del Consell Comarcal d'Osona, aquesta legislatura. Foto: Adrià Costa


ERC augmentarà el seu nombre de consellers al Consell Comarcal d’Osona en aquesta legislatura, i passarà dels vuit actuals a 12, segons unes primeres estimacions. Aquest increment és fruit del gran resultat obtingut pels republicans en les eleccions municipals a la comarca, amb 160 regidors, gairebé els mateixos que CiU (163). Per altra banda, el ple de l’ens comarcal passarà a tenir només representació de cinc partits, quan en aquest mandat n’hi havia set: s’han quedat fora PxC, que tenia dos consellers, i ICV, que en disposava d’un.

Són els dos grans titulars de la composició del Consell Comarcal d’Osona, que sorgirà de les eleccions municipals que es van celebrar el passat 24 de maig. Son dades provisionals i encara no definitives: per un costat, hi ha dubtes amb l’Agrupació d’Independents d’Osona, que agrupa totes les formacions independents de la comarca i que es va constituir, però que no va sortir publicat al DOGC abans del 24 de maig, tal com fixa la normativa (tot i que llavors la coalició sí que va sortir publicada al BOPB el 25 de maig); i per un altre, encara podrien haver-hi impugnacions en algunes meses.

En tot cas, la composició del ple del Consell Comarcal d’Osona, incloent-hi els independents i sempre tenint en compte que hi pot haver algun canvi d’última hora, quedaria de la següent manera: CiU tindria 13 consellers, els mateixos que en la legislatura passada; ERC-AM, pujaria quatre consellers i se situaria en 12; el PSC-CP perdria dos consellers i es quedaria amb tres, els mateixos que el grup dels independents, que repeteix el mateix resultat que en l’anterior mandat; i la CUP augmentaria un conseller i es quedaria amb dos.

Els nous consells comarcals es constituiran durant la primera quinzena de juliol, un cop els nous ajuntaments ja estiguin rutllant (es constitueixen el 13 de juny). De moment, encara no hi ha una data fixada.

CiU, ERC i PSC, de la mà

Pel que fa a les negociacions per formar equip de govern, els partits encara no les han iniciat i, per ara, donen prioritat als ajuntaments. Tot apunta que no hi haurà grans canvis i sembla que es podria repetir la coalició d’aquesta legislatura, formada per CiU, ERC i PSC. Fins i tot no es descarta que continuï el mateix president, Joan Roca (CiU), alcalde de Gurb.

“Abans de les eleccions ja vam dir que el nostre projecte abastava un termini de vuit anys”, ha explicat Roca a Osona.com. “Per tant, la nostra prioritat serà reeditar el pacte. Però encara n’hem de parlar, ara, el primer són els ajuntaments, llavors ja anirem pel Consell Comarcal”, ha reblat.

 

La composició actual del ple del Consell Comarcal d'Osona

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit

Totes les notícies publicades de les eleccions municipals a Osona