Els trenta-nou alcaldes d'Osona amb majoria absoluta

Les cartes ja estan tirades en gairebé quatre cinquenes parts de les 50 poblacions d’Osona | Queden per definir alcaldies tan importants com Torelló, Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà o Roda de Ter

Pere Pratdesaba
27 de maig del 2015
Actualitzat el 29 de maig a les 18:48h
Anna Magem, votant el passat diumenge, tornarà a repetir com a alcaldessa de Balenyà
Anna Magem, votant el passat diumenge, tornarà a repetir com a alcaldessa de Balenyà | Toni Carrasco

Osona ja té confirmats un total de 39 dels seus 50 alcaldes, que han sorgit de les eleccions municipals celebrades aquest diumenge, 24 de maig. Tots ells han aconseguit la majoria absoluta i ocuparan el càrrec el 13 de juny, quan es constituiran els ajuntaments. Queden per confirmar encara algunes alcaldies tan importants com Torelló o Manlleu, on les llistes més votades sembla que tenen tots els trumfos a la mà. Les principals incògnites se situen a Sant Hipòlit de Voltregà, Roda de Ter i Sant Vicenç de Torelló.

 

Montse Barniol. Foto: Adrià Costa

Montsé Barniol tornarà a ser l’alcaldessa d’Alpens, per quarta legislatura consecutiva. En aquesta ocasió, la seva formació d’independents, Gent d’Alpens, s’ha presentat sota les sigles AM (Acord Municipal), la marca blanca d’ERC. Barniol pràcticament tenia el càrrec assegurat, però la irrupció a última hora d’una llista fantasma del PP a la població va posposar la celebració. Els populars, però, es van quedar sense recollir ni un vot.

L’actual alcaldessa de Balenyà, Anna Magem (JpB), continuarà quatre anys més al càrrec, ara però amb un regidor més (sis), que li permetrà governar amb majoria. Les altres forces han reduït els seus vots i el PSC s’ha quedat amb tres regidors, i ERC i CiU, amb un cadascun.

Ferran Teixidó (Ara Brull) repetirà com a alcalde a El Brull. La seva candidatura és l’única que s’ha presentat en aquests comicis.

 

Marc Verdaguer- Foto: Adrià Costa

Victòria contundent de l’alcalde Marc Verdaguer (CiU) a Calldetenes, on ha aconseguit set dels 11 regidors. D’aquesta manera, els convergents recuperen la majoria absoluta en aquesta població i Verdaguer podrà governar en solitari, després de l’aventura de govern amb PeM-CUP en aquesta legislatura que es tanca. Aquesta formació ha obtingut dos regidors, els mateixos que ERC.

Miquel Arisa (PSC) porta 20 anys governant amb majories absolutes a Centelles. El socialista continuarà quatre anys més com a alcalde, després de guanyar les eleccions per sisena vegada. En aquest cas, però, el resultat ha estat el més ajustat de tota la seva carrera, i Arisa disposarà de set regidors, dos menys que en la passada legislatura, tot i que encara en majoria. A l’oposició hi trobem una sorprenent Ara junts per Centelles-AM, que ha obtingut cinc regidors, i CiU, amb un.

Junts per Espinelves-AM ha arrasat a Espinelves i s’ha emportat els cinc regidors en joc. Joan Manel Claveria tornarà a ser l’alcalde. CiU i Espinelves un Poble-CP, aquests últims amb només tres vots, s’han quedat sense representació.

1724063

Després d’una legislatura amb una aritmètica municipal molt complicada, Àlex Montanyà (AUD-ERC-AM) ha aconseguit una victòria àmplia i continuarà sent l’alcalde, ara amb vuit regidors. CiU, l’altre formació que es presentava amb l’exalcalde Toni Roquer al capdavant, restarà a l’oposició amb tres regidors.

0824254

 

Carles Baronet. Foto: Adrià Costa

Carles Baronet (Independents per Folgueroles) ha perdut un regidor en relació als anteriors comicis i s’ha quedat amb sis, tot i que manté la majoria absoluta. L’actual alcalde encararà doncs el seu tercer mandat a Folgueroles i llavors abandonarà la política, tal com ja va anunciar fa uns mesos. A l’oposició hi haurà ERC-AM, amb tres regidors, i CiU, amb dos.

Joan Roca (CiU) tornarà a ser l’alcalde de Gurb, on ha aconseguit sis regidors. Tot i perdre un dels set regidors de 2011, el convergent conserva la majoria, ja que ERC s’ha quedat amb cinc. Està per veure si els dos partits es posaran d’acord i governaran en coalició, com ja han fet en d’altres ocasions.

Eva Boixadé (IdLISE-AM) ha perdut l’alcaldia a Lluçà, en obtenir només tres regidors. El nou alcalde serà Joan Carles Solé (FEM), amb quatre regidors i que ha guanyat les eleccions per només 16 vots.

Eudald Sentmartí substituirà Lluís Muntal a l’alcaldia de Malla. La seva candidatura, Units per Malla, era l’única que es presentava a les eleccions.

Ramon Isern (CiU) tornarà a ser l’alcalde de les Masies de Roda, amb cinc regidors. A l’oposició hi trobem Masies de Roda Independents-AM, amb dos edils.

La irrupció de la candidatura Som-Voltreganès-AM (SV-AM) ha trencat el bipartidisme PSC-CiU a les Masies de Voltregà. La seva presència ha sacsejat les eleccions en aquest municipi, però no les ha acabat de capgirar. I és que en aquesta població es dóna uns circumstància curiosa provocada per la llei d’Hond amb la qual es distribueixen els regidors. Així, el guanyador ha estat l’actual alcalde Sergi Vilamala (PSC-CP), que tindrà la majoria absoluta, amb sis regidors; CiU n’ha obtingut tres i SV-AM, dos.  Els vots aconseguits per les dues formacions que restaran a l’oposició sumen 780, quan el PSC-CP només n’ha obtingut 730.

CiU, que governava a Muntanyola, ha perdut les eleccions i s’ha quedat amb només un regidor. El nou alcalde serà Ramon Llorà (Tots Fem Muntanyola), que amb quatre edils tindrà majoria absoluta. Completa el consistori ERC-AM, amb dos regidors.

Sense problemes per a Josep Maria Freixanet (Olost i Santa Creu-AM), que repetirà a l’alcaldia d’Olost. La seva candidatura és l’única que s’ha presentat en aquesta ocasió a la població.

Arnau Basco continuarà sent l’alcalde d’Orís, on tot i perdre un regidor continua mantenint la majoria absoluta. A l’oposició hi haurà la candidatura d’IPO-AM, amb dos regidors.

Tomb electoral a Oristà. El nou alcalde, amb quatre regidors, serà Marc Sucarrats (CiU). A l’oposició hi restarà l’actual alcalde Vicenç Cornejo (GMO-CP), amb tres edils.

CiU era l’única candidatura que es presentava a Perafita. L’actual alcalde, Ramon Casals, repetirà en el càrrec.

 

Isaac Peraire Foto: Adrià Costa

Isaac Peraire (ERC) serà el nou alcalde de Prats de Lluçanès, amb sis regidors, en substitució de Lluís Vila (CiU), que s’ha quedat amb cinc. El particular duel que han mantingut en els últims comicis els dos candidats s’ha decantat finalment per al cantó dels republicans (el 2011 va guanyar CiU per uns pocs vots). Amb aquests resultats, continua el bipartidisme a Prats de Lluçanès entre ERC i CiU, tot i la presència de la candidatura del PP, liderada per Jesús Cañas, que no ha obtingut representació.

Canvi important a l’alcaldia de Rupit-Pruit, que CiU havia mantingut en les quatre últimes legislatures. En aquests comicis, els convergents només han tret dos regidors, mentre que Rupit i Pruit-AM n’ha tret cinc. L’alcade serà el candidat d’aquesta darrera formació, Albert Marcé.

Còmode victòria de CiU a Sant Agustí de Lluçanès, on s’ha emportat els tres regidors en joc. L’alcade serà Josep Pujol.

CiU continuarà a l’alcaldia de Sant Boi de Lluçanès, tot i que amb un nou alcalde, Josep M. Masramon, que ja ho havia set en dues legislatures anteriors. A l’oposició, una ERC-AM a l’alça, que s’ha quedat amb tres regidors.

L’alcalde Joan Carles Rodríguez (AVV-AM) ha arrasat a les eleccions a Sant Julià de Vilatorta i s’ha emportat nou dels 11 regidors del consistori. CiU ha aconseguit els altres dos.

Ramon Erra (CiU) continuarà sent l’alcalde de Sant Martí d’Albars, per vuitena legislatura consecutiva. Els convergents han aconseguit quatre dels cinc regidors en joc.

Josep Antoni Grau (Independents de Sant Martí de Centelles) tindrà la majoria absoluta en aquesta població, que ha aconseguit per molt poc marge de vots. A l’oposició: dos regidors de Gent de Sant Martí de Centelles-E i dos més de CiU.

 

Griselda Castells i Jordi Fàbrega. Foto: Facebook de Griselda Castells

Jordi Fàbrega tornarà a ser l’alcalde de Sant Pere de Torelló en aquesta legislatura. La seva candidatura, Entesa per Sant Pere-AM (vinculada a ERC), és l’única que s’ha presentat a les eleccions, després que CiU va descartar formar una llista. Fàbrega ha estat l’alcalde en les dues darreres legislatures, on ha governat amb una àmplia majoria, 10 dels 11 regidors en els dos mandats. La propera legislatura tindrà, però, un fet diferencial. Fàbrega prepara el seu relleu i ha anunciat que la número 2 de la llista, Griselda Castells, bibliotecària i tècnica de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, serà l’alcaldessa a mig mandat. Fàbrega renunciarà en un o dos anys, tot i que continuarà com a regidor per donar suport a Castells.

 

Rosa Vestit. Foto: Adrià Costa

L’actual alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit (CiU), repetirà en el càrrec després d’aconseguir una àmplia victòria a les municipals de diumenge. Els convergents han guanyat dos regidors respecte els comicis de 2011 i se situen amb vuit dels 11 edils del consistori. ERC, per contra, és qui ha perdut aquests dos regidors i es queda amb tres.

CiU s’ha emportat els tres regidors que es disputaven a les eleccions de Sant Sadurní d’Osormort. L’alcalde serà Enric Riera.

CiU ha guanyat les eleccions a Santa Cecília de Voltregà, amb tres regidors, per dos només d’Independents de Santa Cecília-AM. L’alcalde serà Joan Senmartí.

Anna Franquesa (CiU) reforça la majoria absoluta a Santa Eugènia de Berga i puja un regidor en relació a 2011, quedant-se amb set. ERC, a l’oposició, ha obtingut quatre edils.

Sense novetats a Santa Eulàlia de Riuprimer, on s’ha repetit el resultat de les eleccions de 2011: IPR-AM, sis regidors; i CiU, tres. Àngel Torres continuarà ocupant l’alcaldia.

Eudald Parcerisas (CiU) tornarà a ser l’alcalde de Sora. Els convergents s’han emportat els cinc regidors del consistori. En aquesta població, també es va presentar a última hora una llista fantasma del PP que no va obtenir ni un vot.
 


 

Lluís Verdaguer. Foto: Adrià Costa

Lluís Verdaguer (CiU) ha aconseguit una victòria aclaparadora a Taradell, on recupera la majoria absoluta. Verdaguer encara la seva tercera legislatura com a alcalde amb les mans lliures, després d’obtenir vuit dels 13 regidors del consistori. L’acompanyaran ERC, que repeteix els quatre regidors dels anteriors comicis, i Solidaritat Catalana per la Independència, que ha obtingut el seu únic regidor de la comarca a Taradell, amb Jacint Casadevall.

Carles Banús (CiU) repetirà com a alcalde a Tavèrnoles, ara però amb la majoria absoluta que li donen els quatre regidors que ha obtingut. Tavènoles Actiu tindrà dos regidors i ERC-AM, un.

El nou alcalde de Tavertet serà Albert Prado (CiU), que ha obtingut quatre regidors. Completa el consistori ERC, amb un regidor.

 

Josep Salom. Foto: Adrià Costa

L’actual alcalde Josep Salom (CiU) ha vençut amb relativa comoditat a Tona, on s’ha emportat vuit dels 13 regidors del consistori. Aquesta serà la tercera legislatura encapçalada pel convergent. Salom ja tenia la majoria absoluta, en un consistori que ha estat marcat durant els últims anys pel bipartidisme de CiU i Tona Futur, una situació que s’ha trencat en aquests comicis, amb la desaparició de la formació independent. Un bon grapat de vots de Tona Futur els ha recollit Pere Senyé (ERC), que entra a l’Ajuntament amb quatre regidors. Completa el panorama electoral ICV-EUiA, que ha obtingut per primera vegada un regidor. PP s'ha tornat a quedar fora del consistori.

Josep Anglada, encapçalant l’única candidatura a la comarca del Moviment Demòcrata Català, repetirà com alcalde de Vidrà, amb quatre dels cinc regidors del consistori. També ha entrat Marc Raurell, d’Independents per Vidrà-AM.

Joan Riera (IVS-CP) tornarà a ser l’alcalde de Vilanova de Sau, per tercer mandat consecutiu. La formació vinculada al PSC ha obtingut cinc regidors, per dos de CiU.

 

Els resultats de les eleccions a Osona, municipi per municipi

Distribució de regidors a Osona, partit a partit