Tot el que cal saber per anar a votar a Osona

La propera legislatura estarà marcada pel procés sobiranista i la tan esperada recuperació econòmica | Les incògnites de les eleccions municipals es concentren als grans municipis

Cartells electorals
Cartells electorals | J.M. Gutiérrez
Pere Pratdesaba
23 de maig del 2015
Actualitzat el 24 de maig a les 8:45h

Les urnes tornen a ser les protagonistes aquest diumenge. Foto: Adrià Costa


La campanya electoral va acabar divendres a la mitjanit i avui, dissabte, és el torn de la caduca jornada de reflexió. Els col·legis electorals obriran diumenge a les nou del matí i romandran oberts ininterrompudament fins a les vuit del vespre. Per a poder votar és imprescindible que l'elector presenti un document oficial que l'identifiqui i en què hi aparegui una fotografia: el DNI, el passaport i el permís de conduir són vàlids.

Osona decidirà aquest 24 de maig els governants de 50 ajuntaments (ja no es compta Collsuspina), que vetllaran els nostres destins durant quatre anys. La legislatura estarà marcada pel procés sobiranista i per l’esperada recuperació econòmica.

A la comarca, hi haurà un total de 155 llistes, 20 menys que en els comicis de l’any 2011 (175), després que Plataforma Democràtica per Catalunya es retirés de la cursa electoral. Destaca el nombre de candidatures presentades per ERC, que amb 43 llistes aconsegueix el millor resultat en tota la seva història i empata amb CiU per primera vegada des de la instauració de la democràcia. En aquest llistat, però, s’hi han d’afegir dues candidatures més a l’EMD de Sant Miquel de Balenyà, on es presentarà CiU i Unió Municipal, la qual cosa, si se sumessin, suposaria un desempat entre els dos grans partits de la comarca, a favor dels convergents.

De moment, ja hi ha cinc poblacions que tenen alcaldes confirmats, ja que només s’hi presenta una candidatura. Dos són d’ERC, que repeteixen en el càrrec: a Olost continuarà Josep M. Freixanet; i a Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, que ja ha anunciat que a mig mandat cedirà l’alcaldia al número 2 de la llista, Griselda Castells. També hi ha dos alcaldes que es presenten amb llistes independents i que ja tenen el càrrec confirmat: Eudald Sentmartí, on substituirà Lluís Muntal; i Ferran Teixidó, que repetirà a El Brull. Per últim, un representant de CiU, l’actual alcalde de Perafita, Ramon Casals, que es tornarà a presentar al càrrec.

Les batalles electorals importants es dirimiran als grans municipis, amb connotacions diferents. A Vic, sembla que les opcions passen per saber el nombre de regidors que aconseguirà CiU, amb Anna Erra al capdavant, i si serà capaç de configurar equip de govern, ja sigui en solitari o amb altres aliances. També està per veure si la campanya electoral de Capgirem Vic, d'un alt voltatge polític i amb una gran participació, es tradueix en vots i pot sacsejar el mapa de forces del consistori vigatà. Una altra incògnita és la nova Plataforma Vigatana, amb Josep Anglada, que podria aglutinar un bon grapat de vots de la seva antiga PxC.

A Manlleu, les opcions estan més obertes, després de la marxa de Pere Prat. Les incògnites també són latents a Torelló, tot i que sembla que els dos caps visibles del govern actual, Santi Vivet i Jordi Casals, parteixen amb avantatge. En d’altres poblacions, com Tona o Centelles, tot apunta que els actuals alcaldes, Josep Salom i l’incombusible Miquel Arisa, no tindran problemes per renovar el seu mandat.
 


TOTES LES CANDIDATURES D'OSONA
 

Junta electoral de Santa Coloma de Farners (Viladrau, Espinelves)

Junta electoral de Puigcerdà (Vidrà)

Junta electoral de Berga (Alpens, Prats, Lluçà, Sant Martí d'Albars)

Junta electoral de Vic (resta de municipis)

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi