Capgirem Vic reclama que es modifiquin els estatuts de la UVic-UCC

La formació carrega contra l’actual model del centre, que considera poc transparent i controlat políticament

Redacció Osona.com
14 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:06h

Roda de premsa a la UVic-UCC. Foto: Capgirem Vic


Capgirem Vic ha carregat de valent contra l’actual model de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que consideren poc transparent, amb massa control polític i que ha abandonat la seva funció pública. El candidat a l’alcaldia d’aquesta formació a Vic, Joan Coma, ha explicat “la greu situació” que viu el centre en una roda de premsa en un lloc molt simbòlic: l’aparcament de la zona taronja del carrer Miramarges, on hi ha vuit places reservades permanentment per a l’equip del rectorat.

Capgirem Vic, tal com es reflecteix en el seu programa electoral sobre educació, reclama una modificació dels estatuts de la Fundació Universitària Balmes (FUB), l’òrgan que gestiona la UVic-UCC, per tal d’incrementar el pes del claustre i "democratitzar" l’elecció del rector, anul·lar la figura de director general (actualment càrrec que ostenta Joan Turró) i acostar els criteris de contractació de personal a les universitats de titularitat pública.

La formació també demana vetllar pel bon ús dels fons públics que s’hi destinen, i per això reclama una auditoria on es donin a conèixer les adjudicacions de contractes i els sous dels alts càrrecs, que s'eliminin duplicitats de càrrecs i "amiguismes" i es reestructuri el nombre de patrons, ara amb una xifra "desproporcionada". A la roda de premsa, Capgirem ha assegurat que tres alts càrrecs cobraven més de 100.000 euros anuals.

Coma també ha denunciat l'increment de la despesa corrent "de manera desorbitada", per exemple amb la contractació de nous càrrecs, sense cap mena de recuperació de la inversió. Aquest augment de la despesa corrent ha portat la universitat, segons ha explicat, a una situació "de veritables dificultats econòmiques que s'han solucionat a partir de la precarització del personal universitari, deteriorant les seves condicions laborals, o augmentant el preu de la matrícula dels estudiants".

Capgirem es compromet a impulsar les accions necessàries perquè la UVic-UCC s’integri a la xarxa pública d’universitats. La formació considera que l’actual model de gestió deslocalitzat podria acabar portant la universitat a ser gestionada des d'alguna altra ciutat.

Coma també s'ha referit a la Facultat de Medicina, que ha dit que no responia a cap projecte de ciutat i que només beneficiaria a les elits privades i a CiU, políticament. “La Generalitat no hi posarà ni un euro”, ha afegit. L’alcaldable també ha apuntat que es temien que la Facultat pogués ser utilitzada a Madrid com a moneda de canvi del procés sobiranista.
 

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Vic, el 2007 i el 2011

Arxivat a