Arnau Martí: «Les esquerres de Vic han de deixar enrere l'etapa de crispació»

L'alcaldable de Vic per a Tots respon a les preguntes dels lectors d'Osona.com

Redacció Osona.com
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:57h
Arnau Martí
Arnau Martí | Adrià Costa

Arnau Martí. Foto: Adrià Costa


- Quants regidors esperen obtenir?

- Estem convençuts que el diumenge anirà molt bé i que podem ser la sorpresa d’aquestes eleccions i finalment ser decisius en l’alternativa d’esquerres als governs de CiU a la nostra ciutat. No sóc bo fent porres però estic segur que amb la confluència d’ICV-EUiA i la gent de Podem, Vic per Tots augmentarem els resultats i els regidors.

- Quins pactes prioritzaran si surten escollits?

- Nosaltres hem repetit i repetit en aquesta campanya que cal fer possible una alternativa de progrés després de 36 anys de governs de CiU, pensem que no només és possible sinó que és necessari. Primer, perquè CiU té un projecte absolutament esgotat en aquesta ciutat i segon, perquè ja és hora que les formacions d’esquerres deixem enrere aquesta etapa de crispació i de retrets entre nosaltres, sortim de les nostres trinxeres ideològiques i ens comencem arremangar per articular una majoria de progrés a la ciutat. Volem acabar amb la ciutat-aparador i empoderar la gent. Hi ha una ciutat invisibilitzada, de gent senzilla, de gent diferent i plural que som ciutadans i ciutadanes de Vic i ens mereixem ser-ne part activa i visible.

- Està a favor de la independència de Catalunya?

- Veig que és una pregunta recorrent i repetida, quan jo he deixat molt clar el meu posicionament. El que passa que hi ha qui li interessa fracturar el país i dividir-lo entre bons i mals catalans, i sí, assenyalar aquells que no pensen com ell, i això m’incomoda a mi i a moltíssima gent. Vull un debat serè i fet des del respecte de totes les opinions com a Escòcia, no a partir d’aquest espiral del silenci en què qui discrepa és apartat de forma intolerant. No són actituds majoritàries, però quan sents alguns insults pel carrer a mi o companys meus pel què pensem, quan sempre hem estat respectuosos amb tothom, t’adones que hi ha coses en l’anomenat “procés” que no s’estan fent gens bé. Per mi la independència ha de ser un procés de sobirania real des de baix, un procés constituent on la població decideix les regles de joc i posa les normes. No em crec un procés segrestat per CiU i al dreta nacionalista, amb aquests no vaig enlloc.  

- Podem, alguns membres del qual formen part d’aquesta candidatura, està a favor del procés sobiranista?

- Podem s’ha pronunciat sempre a favor del dret a decidir i, sobretot, per recuperar la sobirania per part de la gent, i evidentment això implica els catalans que volen tenir una relació amb la resta de l'Estat o que volen decidir com és aquesta relació.

- Quants anys porta guanyant-se la vida amb la política?

- Sóc llicenciat en Ciències Polítiques i he fet estudis de Màster en Polítiques Socials. He treballat en temes de consultoria i fa tres anys que treballo com a tècnic d’ICV amb un contracte de 1.200 euros al mes. Encara que no estigui de moda, l’activitat política també necessita d’uns coneixements i aptituds tècniques que en la mesura que puc intento aportar de la millor manera que sé. I el que sí sé també és que la meva història laboral comença als 15 anys fent de mosso de magatzem, cambrer, peó de fàbrica o administratiu perquè els que no som “fills de papà” ens hem de pagar la carrera, llogar un pis i intentar tirar endavant, només ens tenim a nosaltres mateixos i el nostre treball.
Per cert, com a exercici de transparència aquí teniu la meva declaració de la renda del darrer any: http://iniciativa.cat/vic/documents/7355. Un exercici que només hem fet dos candidats, per cert.

- Diuen que volen abaixar els preus de les guarderies. Com ho faran? Apujaran els impostos?

- Parlem de posar els serveis a l’abast de tothom a partir de la tarifació social. Això vol dir que no pot ser que una família mileurista pagui 300 euros per plaça d’escola bressol. Nosaltres pensem que els preus públics dels serveis municipals s’han de pagar segons la renda familiar. En aquest cas, les famílies amb persones a l’atur o que em prou feines arriben als 1.000 euros mensuals pagarien com a màxim 90 euros al mes. Això es pot fer i ho estem fent a d’altres municipis on hem incrementat la demanda de serveis d’escola bressol en un moment en què hi ha un retrocés d’aquests serveis. Evidentment, es tracta d’una mesura amb un alt contingut social i que per tant ha de tenir una clara voluntat política i acompanyada de recursos.
 

Candidatures de Vic a les eleccions municipals de 2015

Seguiment electoral a Vic des del twitter de @Vic_Eleccions

Resultats de les eleccions municipals 2011 a Osona i a Catalunya, municipi per municipi

Resultats de les eleccions municipals a Vic, el 2007 i el 2011

Arxivat a