La calor d'estiu arribarà el dimecres al punt àlgid

Les màximes s'acosten als 30ºC

Redacció Osona.com
11 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:32h
Osona, i el conjunt de Catalunya, està vivint una calor més pròpia de l'estiu que no pas d'inicis de maig. Aquest diumenge, per exemple, a la plana de Vic es van acostar als 29ºC i els termòmetres encara pujaran més de manera sostinguda fins al dimecres.

Curiosament, de cara a divendres les temperatures baixaran en picat i, fins i tot, podria arribar a nevar als cims del Pirineu.

Massa d'aire calent procedent de nord d'Àfrica

La calor poc habitual del maig està provocada per l'efecte d'una depressió situada a l’oest de les Illes Britàniques aque favorirà l’advecció d’una massa d’aire molt càlid. Serà d’unes característiques pròpies d’una calorada de ple estiu, ja que al nivell de 850 hPa (a 1.500 metres d'alçada) es preveu una temperatura d’entre 22 i 24 ºC. Segons dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona, gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya i amb 17 anys de dades disponibles, la temperatura mitjana d’aquesta època de l’any volta els 10ºC, de manera que l’anomalia de temperatura prevista per dimecres és d’uns 12-14 ºC a 850 hPa.
 
Tot i que es tractaria d’una anomalia tèrmica molt important, cal assenyalar que els últims 10 anys hi ha hagut almenys dos episodis comparables en un mes de maig, el 2006 i el 2009. Tot i així, la presència de núvols van impedir que els registres en superfície fossin de rècord.