Per què no hem de tornar a congelar els aliments?

Uns bons consells

Europa Press
04 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:43h

Les verdures congelades es poden cuinar directament al foc. Foto: Pixabay


La congelació és una manera de conservar els aliments que ens ajuda a mantenir-los durant setmanes, i inclús mesos, sense afectar les característiques del menjar. Tot i així, per què s'ha d'anar tant en compte amb la descongelació? 

Araceli Redondo, professora del Departament de Nutrició de la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid, explica que descongelar de manera inadequada produeix una alteració de les característiques orgàniques de l'aliment i augmenta els riscos sanitaris per l'augment de microbis. "L'aigua que contenia l'aliment passa a un estat líquid i es converteix en un mitjà ideal perquè es multipliquin els microorganismes. Per això, si es congela per segona vegada, la càrrega microbiana que conté l'aliment és major", assenyala Redondo. 

Una descongelació adequada garanteix la barrera de seguretat alimentària, ja que quan es fa a 4ºC a la nevera la majoria de microbis estan inhibits. Existeixen quatre tipus principals de microorganismes que poden contenir els aliments en funció de la seva temperatura de creixement:

- Termòfils (40-65ºC)
- Mesòfils (20-40ºC)
- Psicòtrofs (20-30ºC i 0-7ºC)
- Psicròfils (<15ºC)

Regles bàsiques de la congelació 

1. Escollir aliments frescos i de bona qualitat, ja que la congelació no millora l'aliment.

2. Que transcorri el mínim temps possible entre la compra de l'aliment i la seva congelació.

3. No tornar a congelar un aliment que ha estat congelat i descongelat prèviament, ja que té més càrrega microbiana i ha canviat la seva textura inicial. 

4. Congelar en porcions petites. El que es descongela i sobra, s'ha de llençar si no es menja. 

5. Deixar refredar qualsevol aliment cuinat, com a mínim durant una hora, abans de congelar-lo. Podria perjudicar els aliments congelats que estiguin al costat, abaixant-los la temperatura que tenien. 

6. Utilitzar envasos adequats, que siguin difícils de trencar. S'ha de tenir en compte que, un cop descongelat, el líquid augmenta el seu volum. 

7. Etiquetar l'aliment amb la data de congelació.

Altres aspectes a tenir en compte

- Les hortalisses i verdures congelades es poden cuinar directament al foc. No s'aconsella per la resta d'aliments. 

- Quan es descongela un aliment fent servir aigua freda o calenta, alguns components hidrosolubles es perden.

- La descongelació al microones s'ha de fer en petites porcions, ja que la part externa pot coure's i l'interior seguir congelat.