Torelló promou un projecte residencial per a persones amb malaltia mental

La consellera Neus Munté presenta el nou Espai Estivill Camps, una antiga casa unifamiliar que esdevindrà una llar amb suport i un espai de dia amb serveis de rehabilitació i oci

Redacció Osona.com
19 d'abril del 2015
Actualitzat el 21 d'abril a les 17:46h

Santi Vivet, Neus Munté i Carme Francolí, aquest divendres a Torelló. Foto: Adrià Costa


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada de l’alcalde de Torelló, Santi Vivet, va presentar aquest divendres, 17 d’abril, el nou projecte residencial per a persones amb malaltia mental Espai Estivill Camps. Es tracta d’una antiga casa unifamiliar amb espais annexes fruit d’una donació particular que esdevindrà una llar amb suport per a quatre places i un espai de dia amb serveis de rehabilitació i oci.

La donació de l’immoble es va fer a l’Ajuntament i aquest, al seu torn, l’ha donat a la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona perquè l’utilitzi com a dispositiu residencial i espai de rehabilitació, reinserció i oci per a persones amb problemes de salut mental.

L’equipament vol promoure el desenvolupament integral dels usuaris i la millora de la seva qualitat de vida, mitjançant activitats i serveis d’àmbit comunitari especialitzats en la prevenció i l’atenció a la salut mental al municipi de Torelló i la Vall del Ges.

Munté va destacar la importància de projectes com aquest que contribueixen a l’equilibri territorial: “Sóc conscient que la dispersió geogràfica d’Osona en algunes zones dificulta que les persones amb problemes de salut mental puguin accedir a programes d’habitatge, activitats rehabilitadores i d’oci. Per això és important l’Espai Estivill Camps, perquè facilitarà que les persones que ho necessiten rebin l’atenció adequada en el seu municipi de residència o a ben pocs quilòmetres”.
 
Neus Munté va afegir que “avui constatem com l’estat del benestar, malgrat totes les dificultats internes i externes, continua enfortint-se i arribant a més persones que necessiten d’un suport i un acompanyament per viure en condicions, arribant a més punts del territori”. Així mateix, la consellera es va mostrar convençuda que l’Espai Estivill Camps “contribuirà a lluitar contra l’estigmatització i a visualitzar des de la normalitat el col·lectiu de persones amb problemes de salut mental”.
 

Santi Vivet, Neus Munté i Carme Francolí. Foto: Adrià Costa


Neus Munté també va visitar les noves oficines municipals de Benestar Social i Serveis a la Persona de Torelló i posteriorment es va desplaçar a Sant Martí de Centelles on va ser rebuda a l’Ajuntament i va conèixer l’Espai Polivalent municipal.
 
Protocol d’accés als serveis d’habitatge
 
Justament aquest divendres al matí la consellera de Benestar Social i Família i el conseller de Salut, Boi Ruiz, van presentar el protocol d’accés als serveis d’habitatge per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental. Una iniciativa que ha permès consensuar un nou model de concertació d’habitatges, passant de la col·laboració a un sistema que dóna major seguretat jurídica a les persones usuàries, als proveïdors i a la pròpia Administració.
 
El protocol aposta per un treball interdisciplinari, donant veu a tots els agents implicats, i posa en valor el rol dels diferents professionals del territori coneixedors en primera línea tant de les necessitats de les persones com dels recursos existents. Treballar des de la territorialitat permet promoure els elements necessaris per assegurar un accés coordinat al sistema i, alhora, facilita accions preventives, de recuperació i de reinserció comunitària.
 
En aquest sentit, Munté va explicar que “calen més recursos d’habitatge per a aquest col·lectiu i en la mesura que la situació pressupostària ens ho permeti anirem prioritzant les inversions necessàries per dotar de places els territoris més mancats”. “Però és evident”, va dir, “que entre tots estem avançant d’una manera ferma per canviar i millorar la manera de donar resposta a les persones amb problemes de malaltia mental”.
 
Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona

A la comarca d’Osona, s’ha consolidat un model d’integració de recursos d’habitatge per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental gestionat per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona. Aquesta entitat compta amb diverses llars amb suport, la Llar Residència de Manlleu (de titularitat pública), el programa  Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar (PSALL) i el Servei d’Atenció Domiciliària Especialitzada (SADE). Un total de 96 persones van ser ateses en aquests serveis el 2014.  
 
La valoració i proposta per accedir als recursos d’habitatge es fa a través de l’Equip de Valoració i Orientació d’Habitatge en Salut Mental a Osona (EVOHSMO), participat pels diferents agents socials i sanitaris del territori (serveis d’habitatge en salut mental, serveis sanitaris en salut mental i serveis socials bàsics).
 
Aquest model de treball integrat i participat ha permès un augment de l’eficiència per la valoració i la priorització de les necessitats, una continuïtat assistencial entre els serveis socials i els sanitaris  i una disminució d’ingressos hospitalaris de les persones ateses.
 

Mercé Generó explicant el projecte de l'Espai Estivill Camps. Foto: Adrià Costa

Arxivat a