La bandera espanyola a l'Ajuntament de Calldetenes no dura ni un sol dia

Uns desconeguts roben de nit la insígnia, que el consistori va posar a contracor aquest dijous

Pere Pratdesaba
17 d'abril del 2015
Actualitzat a les 18:08h
La façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest divendres al matí, sense cap bandera
La façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest divendres al matí, sense cap bandera | Adrià Costa

La façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest divendres al matí, sense cap bandera. Foto: Adrià Costa


La bandera espanyola, que onejava forçosament des d’aquest dijous, 16 d’abril, a la façana de l’Ajuntament de Calldetenes, ja no hi és. La insígnia de l’estat no ha durat ni un sol dia a l’edifici municipal. Uns desconeguts se l’han emportada aquesta nit, segons han explicat fonts municipals (a dos quarts de 12 ja no hi era).

 

El cartell que es va penjar a la base de la bandera espanyola. Foto: Adrià Costa

L’alcalde Marc Verdaguer (CiU), després d’esgotar totes les vies i rebre una multa de 1.500 euros, que haurà de pagar de la seva butxaca, va recular i va decidir penjar aquest dijous al matí la bandera a l’Ajuntament. Al peu de la insígnia, però, un cartell informava –encara informa avui- que “la bandera espanyola oneja en aquest Ajuntament per imposició de l’Estat espanyol i en contra de la voluntat de la majoria de Calldetenes”. La mesura no ha tingut massa recorregut.

L'Ajuntament ha presentat la pertinent denúncia perquè en quedi constància. A hores d'ara, no s'ha decidit si es tornarà a posar.

L’execució forçosa de la sentència per no tenir penjada la bandera espanyola a l’Ajuntament es va tractar com a afer sobrevingut en el ple ordinari d’abril, celebrat el passat dilluns. L’alcalde va rebre el suport de tots els partits del consistori (CiU, ERC i PeM-CUP). Verdaguer va explicar que havia arribat “al seu límit” i que es va veure obligat a pagar i a penjar la bandera, ja que en cas de no fer-ho seria reiteració i se’l tornaria a multar. Les conseqüències per no penjar aquest símbol podrien arribar, fins i tot, a la inhabilitació o a penes de presó. Tot i així, l’advocat que porta el cas, recorrerà la sentència per intentar evitar la multa.

El maig de l’any passat es va donar un cas semblant a Olost. L’Ajuntament d’aquesta població, després de diversos requeriments, amb l’amenaça d’una denúncia als tribunals per un delicte de desobediència i prevaricació, també va decidir posar la bandera espanyola. L’endemà, ja havia desaparegut, presumptament per un robatori.

 

La bandera espanyola a l'Ajuntament de Rupit i Pruit, el 12 de març passat. Foto: M.S.

El primer municipi a Catalunya condemnat que posa la 'rojigualda'

El govern central ha denunciat un total de 102 municipis i consells comarcals catalans per no penjar la bandera espanyola (els jutjats han donat la raó a l'Estat en 17 casos i han arxivat un cas). Entre els denunciats, hi ha nou poblacions osonenques: Calldetenes, Vic, Olost, Tona, Torelló, Folgueroles, Roda de Ter, Sant Julià de Vilatorta i Sant Pere de Torelló. A Osona, en aquests moments, no hi ha cap ajuntament on onegi la bandera espanyola. En consistoris com el de Rupit i Pruit, la van posant i traient de tant en tant, com s’observa a la foto.

Calldetenes és el primer municipi de Catalunya condemnat, amb sentència i multa, que ha optat per posar la bandera espanyola després d'un procés judicial, segons explica un portaveu de l'Associació de Municipis per la Independència". D'altres, l'han penjada sense esperar la sentència, quan se'ls va fer el requeriment via contenciós-administratiu. "La llei deixa molt poc marge de maniobra en els casos de la bandera espanyola", explica el mateix portaveu.