L'Ajuntament de Calldetenes desisteix i posa la bandera espanyola a la façana

Un cartell explica que la mesura és “una imposició de l’Estat espanyol en contra de la voluntat de la majoria de Calldetenes” | L’alcalde haurà de pagar 1.500 euros de multa de la seva butxaca

Redacció Osona.com
16 d'abril del 2015
Actualitzat el 17 d'abril a les 9:47h
Façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest dijous, amb la bandera espanyola
Façana de l'Ajuntament de Calldetenes, aquest dijous, amb la bandera espanyola | Ajuntament de Calldetenes

Finalment, després d’esgotar totes les vies, la bandera espanyola oneja forçosament des d’aquest dijous, 16 d’abril, a la façana de l’Ajuntament de Calldetenes, segons han explicat fonts municipals. Al peu de la insígnia, un cartell informa de que “la bandera espanyola oneja en aquest Ajuntament per imposició de l’Estat espanyol i en contra de la voluntat de la majoria de Calldetenes”.

L’execució forçosa de la sentència per no tenir penjada la bandera espanyola a l’Ajuntament es va tractar com a afer sobrevingut en el ple ordinari d’abril, celebrat aquest passat dilluns. Tal com es va explicar, la darrera sentència imposa a l’alcalde, Marc Verdaguer (CiU), una multa de 1.500 euros, específicament a càrrec del seu patrimoni personal, per no tenir la bandera espanyola penjada a l’Ajuntament. Verdaguer va explicar que “ha arribat al seu límit” i que “es veu obligat a pagar i a penjar la bandera”, ja que en cas de no fer-ho seria reiteració i se’l tornaria a multar. Les conseqüències per no penjar aquest símbol podrien arribar, fins i tot, a la inhabilitació o a penes de presó. Tot i així, l’advocat que porta el cas, recorrerà la sentència per intentar evitar la multa.

Així mateix, l’alcalde va manifestar que “li agradaria fer aquest nou pas amb el recolzament de tots els grups municipals”. Des del grup de CiU es va estar d’acord amb que “ha arribat el moment de penjar-la”. Des d’ERC Calldetenes van recordar que, tal com ja havien dit en reunions passades, es mantindrien al costat de l’alcalde fins que decidís dir prou i que “ara seguiran al seu costat acceptant la decisió, ja que penjar la bandera és un imperatiu de l’estat”. Pel què fa a Poble en Marxa – CUP Calldetenes, van felicitar l’alcalde per la fermesa amb què ha portat el tema i per haver escoltat les opinions de totes les entitats. També van manifestar que la bandera no els representa i que no l’accepten com a símbol.

El primer municipi a Catalunya condemnat que posa la 'rojigualda'

El govern central ha denunciat un total de 102 municipis i consells comarcals catalans per no penjar la bandera espanyola (els jutjats han donat la raó a l'Estat en 17 casos i han arxivat un cas). Entre els denunciats, hi ha nou poblacions osonenques: Calldetenes, Vic, Olost, Tona, Torelló, Folgueroles, Roda de Ter, Sant Julià de Vilatorta i Sant Pere de Torelló. A Osona, fins ara, no hi havia cap ajuntament on onegés la bandera espanyola.

Calldetenes és el primer municipi de Catalunya condemnat, amb sentència i multa, que ha optat per posar la bandera espanyola després d'un procés judicial, segons explica un portaveu de l'Associació de Municipis per la Independència". D'altres, l'han penjada sense esperar la sentència, quan se'ls va fer el requeriment via contenciós-administratiu. "La llei deixa molt poc marge de maniobra en els casos de la bandera espanyola", explica el mateix portaveu.
 

Cartell que s'ha penjat a la base de la bandera espanyola. Foto: Ajuntament de Calldetenes