Joan Lagunas recull en un llibre la història del pantà de Sau

L’obra ha estat encarregada pels ajuntaments de les Masies de Roda i Vilanova de Sau

Redacció Osona.com
16 d'abril del 2015
Actualitzat a les 19:12h
Els actes de celebració del 50è aniversari de la construcció de la presa de Sau finalitzaran aquest dissabte, 18 d’abril, amb la presentació del llibre “Història de la construcció del pantà de Sau”, de Joan Lagunas, a l’edifici del mirador de la presa, a les 6 de la tarda. L’acte comptarà amb la presència de l’autor i els alcaldes de Vilanova de Sau i les Masies de Roda, Joan Riera i Ramon Isern respectivament.

La presa del pantà de Sau va ser inaugurada l’any 1963 després de 20 anys d’obres. A sota del pantà hi resta la població de Sant Romà de Sau, on el seu famós campanar treu el cap per sobre les aigües. Aquesta obra d’enginyeria hidràulica va suposar un canvi en el paisatge de la Vall de Sau i en el mapa humà de la zona. Des de llavors, les aigües del Ter s’han dedicat a la producció hidroelèctrica i a la seva distribució com a font d’abastament d’aigua a poblacions de Barcelona, Girona i la Costa Brava.

L’any 2013 van començar els actes de commemoració dels 50 anys de la construcció de la presa. En el marc d’aquest aniversari, l’Ajuntament de Vilanova de Sau i el de les Masies de Roda van encarregar a Joan Lagunas l’elaboració d’un llibre on es recollís la història de la construcció del pantà. El resultat és fruit del treball de la investigació que ha realitzat l’autor sobre el procés de construcció de la presa a partir dels projectes dels enginyers encarregats de l'obra. Però també recull les anècdotes, vivències i el testimoni escrit de diferents persones vinculades a la seva construcció i la vida de la gent de la Vall de Sau.

Per facilitar el desplaçament als veïns, l’Ajuntament de les Masies de Roda posarà un autobús gratuït per poder assistir a l’acte. El llibre estarà disponible aviat a diverses llibreries de la comarca.