Vic desencalla els polèmics habitatges de l'ACM a la Serra-de-Sanferm

Intens debat al ple, sobre l'inici de l’expedient per construir pisos de protecció oficial | A la sessió, també s'aprova el conveni amb Justícia per adequar l’antiga comissaria de la Guàrdia Urbana

Pere Pratdesaba
14 d'abril del 2015
Actualitzat el 15 d'abril a les 11:00h
Antoni Serrat i Anna Erra, al ple  d'aquest dilluns
Antoni Serrat i Anna Erra, al ple d'aquest dilluns | Adrià Costa
Toni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns, va aprovar l’inici d’expedient per construir habitatge de protecció oficial en règim de lloguer a dues finques situades al barri de la Serra-de-Sanferm, propietat del mateix Ajuntament. Es tracta de dos espais, al carrer del bisbe Josep Maria Guix i Ferreres i Ramon Masferrer, un dels quals ja té un edifici a mig construir, fruit de la polèmica construcció de pisos de la Fundació Privada d'Habitatge Públic de Catalunya (FPHP), vinculada a l'Associació Catalana de Municipis (ACM), aturada des de fa temps i que va acabar amb Josep M. Matas i l’exregidor Xavier Solà als jutjats. Actualment, el cas ja està arxivat, ja que el jutge va considerar que en els moments en que van succeir els fets el Codi Penal no preveia que l'actuació dels imputats fora delicte.

El punt va ser aprovat al ple amb els vots a favor de CiU, PSC i ICV; el vot en contra de PxC, CUP, ERC i SI; i l’abstenció dels regidors no adscrits (Josep Anglada i Marta Riera). L’expedient preveu obrir un concurs públic per a l’adjudicació del projecte de construcció de 17 habitatges. La promotora que rebi l’adjudicació, si vol aprofitar l’edifici construït per la FPHP en una de les parcel·les, haurà de rescabar l'entitat amb 150.000 euros, i si vol aprofitar el projecte que ja està redactat, també haurà de fer efectiu el seu cost. En cas contrari, haurà de fer-se càrrec de l’enderroc. A l’Ajuntament no li costarà ni un sol euro i tornarà a rebre en propietat els dos espais en un termini de 30 anys.

Gran part de l’oposició va carregar contra la proposta. És el cas de la CUP, que va afirmar que “no comparteix ni els antecedents ni la solució que es proposa” i la va qualificar de “despropòsit”. El portaveu d’aquesta formació, Marc Barnolas, va demanar que s’enderroqués l'estructura existent i que els terrenys passessin a ser rústics. O Solidaritat, que va destacar que estava d’acord en promoure habitatge social però que abans “caldria incentivar l’ocupació dels habitatges buits que hi ha la ciutat”. ERC, que es va tornar a desmarcar del seu soci de govern (CiU), va recordar que el 2012 ja es van posicionar a favor dels veïns, que reclamen l’enderroc i no volen pisos de protecció oficial, i va instar a ocupar pisos desocupats d’altres zones de la ciutat. D’altra banda, els regidors no adscrits van considerar que “es bo que es desencalli la situació, però no a esquenes dels veïns”.
 
Josep Arimany. Foto: Adrià Costa
Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

El PSC, que estava a l’equip de govern quan va esclatar el cas dels pisos, va valorar la proposta com a “raonable i sostenible”, i va recordar que sempre havien apostat per la distribució equitativa d’habitatge social. “Si no fos així, estaríem fent zones per a rics i per a pobres”, va argumentar el portaveu socialista, Jacint Raurell. ICV es va posicionar en una línia semblant.

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, en nom de CiU, va recordar que en els processos de participació ciutadana han sorgit propostes d’incrementar els habitatges socials i que la solució que es proposa va en aquest sentit. Vila d’Abadal va exposar que la voluntat de l’Ajuntament en aquest solar és el compliment de la llei urbanística i precisament l’ordenació urbanística es regeix sota el POUM que va ser aprovat per la majoria de forces municipals d’aleshores (març de 2010), a excepció de PxC que es va abstenir.

Òrgans judicials, Xarxa C-17 i el virrei Avilés

El ple també va aprovar, amb només l’abstenció de la CUP, el conveni amb el Departament de Justícia de la Generalitat relatiu a l’adequació de l’immoble de la rambla Hospital per reubicar tots els òrgans judicials de la ciutat. A més, es va donar llum verda a la voluntat de crear la Xarxa C-17 amb el vot de tots els partits menys les abstencions de PxC i Solidaritat; una bonificació de la llicència urbanística per a la comunitat franciscana per a les obres d’adequació a l’ermita de Sant Francesc, amb l’única abstenció de Solidaritat; les tarifes socials del transport urbà per a 2015 i la creació d’un fitxer de dades de caràcter personal de participació ciutadana,aquests dos punts amb l’abstenció de PxC.
 
Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Pel que fa a les mocions, es va aprovar la que va presentar la CUP, on s’insta l’Ajuntament a iniciar un expedient administratiu de revisió -que s’encarregarà a un historiador- de la concessió de vigatà il·lustre a Gabriel Avilés, conegut com el virrei Avilés. En un termini de sis mesos, es portarà el tema al ple i es decidirà si se li retiren aquests honors. També se’n va aprovar una segona, subscrita per tots els partits, on l’Ajuntament es compromet a incorporar, sempre que sigui possible, clàusules socials en els expedients de contractació pública.

Les dues mocions que va presentar PxC, com ja es habitual, no es van ni debatre i es van tombar amb el vot contrari de tots els partits. En aquesta ocasió, la formació demanava servei gratuït de consultoria energètica a les llars i donar preferència als aturats en la confecció de les meses electorals.

 

Joan Coma Roura i Sara Blázquez, seguint el ple. Foto: Adrià Costa

EL PLE, EN BREU

Cristina Gayoso, de PxC, es va absentar perquè va patir un accident i està ingressada a l’hospital.

El ple va estar carregat de dards electorals entre els regidors de les distintes formacions. Els regidors que abandonen el consistori en aquesta legislatura, com Xavier Tornafoch o Joan López, van estar més incisius que mai.

El consultori Bayés té adjudicades tres places d’aparcament al nucli antic, en zona restringida al trànsit, perquè les puguin utilitzar els seus usuaris, en la càrrega i descàrrega (el consultori ha habilitat una màquina expenedora de tiquets, de la qual se n’ha fet càrrec). La Guàrdia Urbana ha fet un requeriment i un control perquè no s’excedeixin els terminis d’aparcament, segons Joan Ballana.

L’Ajuntament de Vic farà un prec als propietaris dels solars abandonats de la zona del Molí d’en Saborit perquè els condicionin.

Vialnet no dóna servei directe a Calldetenes, la qual cosa no permetria la normativa. L’empresa lloga la maquinària i el conductor per netejar al mercat dels diumenges, va explicar Antoni Serrat a instàncies d’una pregunta del portaveu de SI, Iban Lapeira.

L’alcalde assegura que mai s’han donat tractes de favor a empreses vinculades a familiars de regidors.
 

El ple, en directe per Twitter (PDF)


Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa
Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa
Josep Rafús conversant amb David Sala. Foto: Adrià Costa
Xavier Farrés i Montse Rovira. Foto: Adrià Costa
Intervenció de Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa
Arxivat a