El Consell Comarcal d'Osona elabora un Pla de convivència i ciutadania

El document engloba el fenomen migratori en totes les seves vessants actuals

Redacció Osona.com
13 d'abril del 2015
Actualitzat a les 12:07h
El Consell Comarcal ha presentat un nou Pla de convivència i ciutadania d'Osona, un instrument estratègic de planificació, execució i seguiment que defineix quins són els objectius, les línies a seguir, les intencions i les propostes d’actuació més rellevants que es desplegaran a Osona en l’àmbit de la convivència i la ciutadania al llarg dels propers anys. El document, que engloba el fenomen migratori en totes les seves vessants actuals, ha estat elaborat pel Servei d’Acció Comunitària i Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona.

El pla està estructurat en set grans àmbits d’actuació, cada un dels quals es divideix en diferents línies estratègiques que a la vegada es concreten en propostes d’actuació. Les línies transversals del pla són les següents: facilitar l’ accés normalitzat als diferents recursos i serveis públics en condicions d’igualtat, igualtat d’oportunitats, fomentar la convivència i la cohesió social, reconèixer la diversitat i la pluraritat, transversalitat i treball en xarxa i fomentar la llengua catalana.

Nou context migratori

El proper mes de novembre farà 12 anys que el Consell Comarcal d’Osona va aprovar el Pla comarcal d’integració dels immigrants d’Osona, una primera eina de diagnòstic sobre la immigració a la comarca. Aquell document ja marcava unes línies estratègiques a curt i llarg termini davant els reptes plantejats per la realitat social del moment a causa de l’arribada de persones d’orígens molt diversos.

Durant aquests anys el Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal ha dissenyat, desplegat i estabilitzat a alguns municipis de la comarca diversos recursos d’acollida i integració, amb els objectius d’acostar-se a la realitat de la immigració a Osona, afavorir la implicació dels diferents agents que han contribuït a facilitar la integració dels col·lectius d’immigrants, així com lluitar contra l’exclusió, fomentar la igualtat d’oportunitats i d’accés als recursos col·lectius o promoure la convivència i la cohesió comunitàries.

Dotze anys després, la situació demogràfica ha canviat: s’ha passat d’un total de 132.888 habitants, amb un percentatge d’estrangers del 6,9 % l’any 2001, a 155.064 habitants i un percentatge del 14,2 % l’any 2013. A més, el context econòmic dels últims anys propicia una renovació demogràfica constant: d’estrangers que retornen als seus països d’origen emergents, d’estrangers procedents de països pobres que arriben a Osona a treballar al potent sector agroalimentari, i d’osonencs (catalans i estrangers) que volen emprendre l’aventura de migrar al nord d’Europa a la recerca d’oportunitats laborals.

Aquest nou context, doncs, presenta un canvi d’escenari i planteja la necessitat d’abordar nous reptes, la qual cosa ha fet evident la necessitat de redactar el Pla de convivència i ciutadania d’Osona, que amplia el concepte de migració i posa èmfasi en la convivència en totes les seves vessants, com a eina per vetllar i promoure la pau social. Però que també recull, i per tant posa en valor, totes les accions i serveis que porten a terme diversos ens locals i marca un camí conjunt a seguir per donar resposta a aquest nou context i promoure l’acollida, la integració, la cohesió i la convivència a tots els municipis de la comarca.
 

Pla de Convivència i Ciutadania d'Osona