L'Aplec dels Ous de Balenyà bateja el grup de caramelles del poble

Unes quatre-centes persones assisteixen a la històrica tradició de Dilluns de Pasqua

Toni Carrasco
07 d'abril del 2015
Actualitzat el 09 d'abril a les 14:49h
L'Aplec dels Ous de Balenyà, aquest dilluns
L'Aplec dels Ous de Balenyà, aquest dilluns | Toni Carrasco

Aplec dels Ous als Hostalets de Balenyà. Foto: Toni Carrasco


Unes quatre-centes persones van participar activament ahir, dilluns de Pasqua, en el tradicional Aplec dels Ous dels Hostalets de Balenyà. La festa va incloure uns inflables gegants, audició de sardanes amb la Cobla els Lluïsos de Taradell i l’estrena del nou grup local de caramelles. El sorteig de fuets, llonganisses, espatlles, coques i ous va repartir obsequis a molts dels presents.

Els orígens de la festa es remunten a la creació de la confraria de la Mare de Déu del Roser a l'any 1594, administrada pels mateixos feligresos de la parròquia de Sant Fruitós de Balenyà. La festa també està vinculada a l'antiga tradició del salpàs. El 1927 es trasllada al centre del poble. Abans, està documentat que l'aplec se celebrava davant de la església de l'Ajuda.

A l’actualitat, el sorteig es fa amb els cartrons però antigament s'havia fet servit la ruleta tradicional catalana o virolla, les cartes o les tires. Així ho explica l'historiador local Josep Tió: "Els cartrons és el sistema que s’utilitza actualment a l’Aplec dels Ous; cada cartró va numerat i, a més, pertany a una sèrie. S’utilitza un bombo amb cent boles d’on se’n treuen tres a la sort, corresponents als tres premis per cada sèrie. Durant tot el sorteig, s’utilitza una pissarra per informar de les sèries, les tirades corresponents a cada premi”.
 

Recull de galeries de fotos de l'Aplec dels Ous dels Hostalets de Balenyà

Arxivat a