Cineclub Vic arrenca el cicle de primavera

Pel·lícules clàssiques, films inèdits i sessions d'autors de la comarca configuren la programació

'Camino a la escuela'. el primer film
'Camino a la escuela'. el primer film
Redacció Osona.com
07 d'abril del 2015
Actualitzat el 08 d'abril a les 7:20h

Cineclub Vic arrenca el cicle de primavera aquest dimarts, 7 d’abril, amb “Camino a la escuela“ (2013). En paraules del seu director, Pascal Plisson, un “documental d’aventures” sobre uns nens que aconsegueixen cada dia una fita èpica per arribar a l’escola. L’oferta entre els mesos d’abril i juny combina alguns dels millors títols de la temporada, pel·lícules clàssiques, films inèdits i sessions d’autors de la comarca. I, com és habitual, aquest segon trimestre està marcat per les col·laboracions amb altres entitats i institucions.

Una de les últimes incorporacions a la llista de col·laboradors ha estat la Martulina Divina. Conjuntament amb aquest comerç de Vic, Cineclub Vic celebrarà el seu primer Record Store Day. El dia dels venedors de discos és una celebració que va néixer el 2007 i reivindica la música en suport físic, i el paper de les botigues independents i les persones que hi treballen. Per celebrar-lo, es projectarà “Alta fidelidad” (2000), la pel·lícula dels venedors de discos per antonomàsia. La sessió comptarà amb el curt “Music Man Murray”, de Richard Parks, on un octogenari lluita per trobar un comprador per als centenars de milers de discos de la seva botiga de Los Angeles.

Sessions especials

L’entitat es retroba amb cites habituals com la de Sant Jordi, amb una dosi de cinema català. Aquest any de la mà de Jordi Cadena, que vindrà a Vic per compartir amb el públic vigatà “La por”. Amb el Voll-Damm 17è Festival de Jazz de Vic es recupera “Bird” (1988) i la UVic-UCC proposa dues pel·lícules: el dijous 21 de maig, “Azul” (1993), una sessió d’homenatge al productor Marin Karmitz emmarcada en un seminari de la universitat; i el 26 de maig, i dins de la Unversitat d’Estiu, es podrà conèixer la vida del pintor Joseph Mallord William Turner a “Mr. Turner” (2014). Un altre pintor, més nostrat, és Josep Vernis. Un documental de Xef Vila, programat dins de les sessions de dijous de Pantalla Oberta, mostrarà l’art i la vida de l’artista. També hi haurà una altra sessió de Pantalla Oberta, la de “Jan Codina i Origen, nou maneres de néixer” (2014), una reflexió al voltant del part natural.

Dins d’aquest cicle es presenten pel·lícules de gran bellesa però amb intencions totalment oposades. D’una banda, “Aguas Tranquilas” (2014), tot un regal pels sentits de la directora Naomi Kawase i, de l’altre, “Leviathan” (2014), una metàfora sobre la Rússia actual a través del relat quotidià d’un petit poble costaner. També es podrà descobrir la pel·lícula “Els terrats” (2013), un film per estrenar sobre la realitat al barri de El-Oued a l’Alger.

La lluita cinèfila

“I com que és primavera, la sang s’altera: a la llista de lluites personals i artístiques que ja hem vist, hem de sumar-hi la lluita diària de la protagonista de ‘Mamma Roma’ (1962), film d’homenatge a Pasolini en el 40 aniversari de la seva mort; i també la lluita pels drets de la comunitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals a 'Pride' (2014)”, expliquen des de Cineclub Vic. I dos casos on el combat és literal: el dels protagonistes de “Toro Salvaje” (1980) i “Unbeatable” (2013), la guanyadora del Festival Nits de cinema oriental 2014, que tancarà el cicle.
 

Programa del cicle de primavera

Arxivat a