Tejay Van Garderen repeteix victòria a l'etapa reina de la Volta Catalunya

El ciclista nord-americà, que l'any passat es va imposar a Vallter, aconsegueix el triomf a la Molina en una etapa amb quatre ports de muntanya que ha sortit de Tona i que ha travessat Osona

Tejay Van Garderen, guanyador a la Molina
Tejay Van Garderen, guanyador a la Molina | Josep M. Montaner
Redacció Osona.com
26 de març del 2015
Actualitzat el 27 de març a les 7:42h

Tejay Van Garderen ha repetit victòria a l'etapa reina de la Volta Catalunya. Si l'any passat va vèncer a Vallter amb unes condicions infernals, avui ho ha fet amb una meteorologia molt més favorable a la Molina. L'etapa, de 188 quilòmetres i quatre ports de muntanya, ha sortit de Tona i ha travessat Osona, la Garrotxa i el Ripollès abans d'ascendir l'alt de la Creueta, l'únic de categoria especial de la ronda catalana. Bart de Clercq ha rellevat Pierre Roland com a nou líder però amb només 21 segons respecte Richie Porte i 28 sobre Alberto Contador, que s'ha situat cinquè a la general.

Riccardo Zoidl (Trek Factory Racing) i Thomas Danielson (Cannondale-Garmin) han protagonitzat l'escapada del dia. Han marxat a tocar de Tona quan només s'havien disputat tres quilòmetres juntament amb Jerome Coppel (IAM Cycling), Jesús Herrada López (Movistar) i Riccardo Zoidl (Trek Factory Racing). Han afrontat junts bona part de l'etapa ascendint a l'alt de Bracons –per entrar a la Garrotxa- i al de Coubet –al Ripollès- arribant a assolir una màxima diferència de set minuts.

Al pas per Ripoll tot just tenien un marge de dos minuts davant d'un gran grup que ha arribat a quedar partit en cinc. L'escapada ha anat perdent efectius i en ple ascens de la Creueta, el punt més alt de la Volta Catalunya, al límit entre el Berguedà i el Ripollès, ja només han quedat Zoidl i Danielson. Els dos ciclistes, sense opcions a la general, han estat neutralitzats a cinc quilòmetres de la meta abans que comencessin les hostilitats entre els favorits.
 

L'equip del líder, Europcar, control·lant el gran pilot, al seu pas per la rambla de Vic. Foto: Albert Alemany


Contador ha estat un dels que ha atacat primer però Van Garderen ha respost amb força i ha tornat a guanyar l'etapa reina. Per darrera Richie Porte ha aconseguit superar el ciclista madrileny i s'ha situat segon a la general passant a ser, sobre el paper, en el principal favorit per darrera d'un sorprenent Bart de Clercq que va aconseguir formar part de l'escapada de la primera etapa.

Festa major a Tonai col·lapse circulatori

La quarta etapa de la Volta, amb un total de 188 quilòmetres, ha arrencat a Tona a un quart de dotze del migdia al call (davant de l’Església). Bon ambient i força públic, entre els qual molts nens de les escoles del poble, i un temps assolellat, que han contribuït a convertir l'esdeveniment en una petita festa major.

Després de la sortida, els ciclistes han donat una volta de 10 quilòmetres i han tornat a passar per la població, per dirigir-se cap a Vic, per on han passat per dins del nucli urbà, pel passeig de la Generalitat i la Rambla, uns minuts abans de les 12 del migdia. El recorregut ha provocat importants cues de trànsit -especialment a la C-17- que posteriorment s'han reproduït a Ripoll. De fet, la caiguda de Pablo Lastras en el descens cap a la capital del Ripollès ha obligat a ajornar la reobertura de les carreteres i ha augmentat el col·lapse. El ciclista del Movistar, que ha patit una fractura de pelvis, ha estat traslladat a l'Hospital de Campdevànol.

A Manlleu hi ha hagut el primer esprint intermig, situat al passeig de Sant Joan, on la caravana multicolor hi ha arribat a un quart d’una. Loïc Chetout (Cofidis) ha passat primer l'esprint per davant dels seus companys d'escapada.
 

La Volta Catalunya, al coll de la Creueta. Foto: Josep Maria Montaner

 

La Volta Catalunya, a Vic. Foto: Jose Manuel Gutiérrez


Els ciclistes han seguit fins a Torelló, Sant Pere de Torelló i llavors han pujat cap a Santa Andreu de la Vola. El gran grup ha entrat a la Garrotxa després de fer el coll de Bracons, de primera categoria, i ha passat per Sant Esteve d'en Bas, les Preses i Olot, per entrar després al Ripollès, i enfilar fins a la Molina, on hi havia l'arribada, a 1.700 metres d’alçada.
 

Recorregut i perfil de l'etapa 4 de la Volta Catalunya 2015


Tona i la Volta

La Volta Catalunya ha tornat a aturar-se a Tona després de 47 anys. Per primera vegada l'any 1920, en la 4a edició de la cursa ciclista, Tona va acollir l'arribada de la 2a etapa provinent d'Olot, amb victòria del corredor francès José Pelletier, que va ser el vencedor absolut de la prova. Tona també va ser la seu de la sortida de la 3a etapa, que va finalitzar a Lleida.

L'any 1952 va tornar a acollir l'arribada del 1r sector de la 7a etapa, que sortia de Ripoll, amb la victòria del corredor italià Giovanni Petitinato, sent també la sortida del 2n sector, una contrarellotge amb meta a Granollers.

El 1968 Tona va ser inici de la Volta, amb una etapa amb arribada a Vilafortuny (Cambrils) i victòria del corredor belga Guido Reybrouck, tenint com a vencedor final Eddy Merckx i, en segon lloc, Felice Gimondi.
 

Recull de galeries de fotos de la Volta Catalunya


Un corredor es dirigeix a signar a la sortida, a Tona. Foto: Adrià Costa

Arxivat a