Vic inaugura un espai cultural dedicat a Josep Romeu

L’equipament acollirà exposicions, presentacions, xerrades o activitats de petit format

Inauguració de l'espai Josep Romeu, aquest dimarts
Inauguració de l'espai Josep Romeu, aquest dimarts | J.M. Gutiérrez
Redacció Osona.com
25 de març del 2015
Actualitzat a les 17:50h

Inauguració de l'espai Josep Romeu a la biblioteca Joan Triadú de Vic. Foto: José M. Gutiérrez

 

L’Ajuntament de Vic ha destinat un espai a recordar la figura de Josep Romeu i Bisbe (1952-2013), traspassat el passat mes de novembre. Romeu va ser professor, polític, activista cultural, periodista, escriptor, president d’Òmnium Cultural d’Osona, cofundador de la colla castellera Sagals d’Osona i gran defensor de la llengua, els drets i les llibertats del poble català.

L’espai Josep Romeu, que es diu així, s’ha ubicat a la planta baixa de l’antic convent del Carme, adjacent a la biblioteca Joan Triadú i amb accés des del vestíbul d’entrada. L'equipament dóna resposta a l’actual manca d’espais municipals que poden acollir en bones condicions lumíniques, sonores i visuals, exposicions, presentacions, xerrades o activitats culturals de petit format.

L’acte d’inauguració de l’espai, celebrat aquest dimarts al vespre, va comptar amb una gran afluència de públic i va mantenir en tot moment un cert to emotiu per part de totes les persones que van intervenir-hi. El 2n tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López, va afirmar que “després de tenir aposentades les emocions era hora de fer l’espai Josep Romeu, reivindicant, així la cultura de proximitat”. “Romeu s’ha vinculat a la cultura de compromís i generositat, i el seu mestratge sempre s’ha associat a la idea d’aprendre”, va afegir. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i amic personal de l’homenatjat, Antoni Vives, va posar èmfasi al caràcter clarament nacional de Romeu: “Ell posava cara a la nació catalana”.

Un espai per a la ciutat

L’espai s’ha dissenyat i equipat per acollir tot tipus d’actes culturals com exposicions, conferències, taules rodones, presentacions, projeccions i activitats públiques, ja siguin organitzades pel propi Ajuntament, la mateixa biblioteca Joan Triadú o per entitats que hi puguin estar interessades.

Inauguració de l'espai Josep Romeu a la biblioteca Joan Triadú de Vic. Foto: José M. Gutiérrez

L’indret disposa de dues línies d’il·luminació amb projectors de leds mòbils que permeten il·luminar tot tipus d’exposicions i actes. També té quatre monitors de so, microfonia i projector que permetrà sonoritzar i projectar tot tipus de formats audiovisuals. Perquè l’espai resulti prou versàtil i resolutiu per a qualsevol activitat cultural, s’ha instal·lat parquet a tota la sala i s’han construït 13 parets mòbils que permetran adaptar el lloc a les necessitats de cada activitat.

Romeu polièdric

Amb motiu de la inauguració, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vic ha preparat l’exposició “Romeu Polièdric”, que es pot veure al mateix espai. La mostra repassa la trajectòria de Josep Romeu en totes les diferents facetes de la seva vida. L’exposició també inclou un espai audiovisual on es recuperen diversos programes que Romeu havia presentat a TVO i una entrevista que El 9TV li va fer l’any 2007.

A més, hi ha un recull diversos articles de persones que havien compartit  vivències i experiències amb Romeu. Aquests textos, escrits expressament per a aquesta exposició, estan signats per Joan López, Joan Carles Rodríguez, Jesús Aumatell, Pep Comeres, Francesc Codina, Lluis Solà, Eduard Garrell, Jordi Molet, Lluís Casellas, Just Palma i Antoni Vives.
 

Joan López, a la inauguració de l'espai Josep Romeu a la biblioteca Joan Triadú de Vic. Foto: José M. Gutiérrez


El comissariat de l’exposició l’ha assumit l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, el disseny ha anat a càrrec de l’estudi GS Gràfica, les fotografies que composen l’exposició són de l’arxiu La Marxa, l’arxiu El 9 Nou, Adrià Costa, Jordi Puig, Oriol Molas o Jordi Vila, i el muntatge audiovisual l’ha realitzat Ignasi Costa.

L’exposició es podrà visitar els dilluns de 15.30 a 20.00h, de dimarts a divendres de 10.00 a 20.00h, i els dissabtes de 10.00 a 14.00h.

Calendari d’exposicions

“Romeu Polièdric” – del 25 de març al 25 d’abril

“Cooperació Vic - Senegal” – del 30 d’abril al 30 de maig

“Concurs cartells festa major” – del 5 juny al 5 de juliol

“Rajasthan suite” Fotografies de Miquel Pérez - 14 de juliol al 31 d’agost
 

Biografia de Josep Romeu


Inauguració de l'espai Josep Romeu a la biblioteca Joan Triadú de Vic. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a