L'Ajuntament de Montesquiu també prohibeix al públic enregistrar els plens

A la sessió es va debatre una moció sobre la imputació de l’arquitecte municipal, que no va prosperar

Pere Pratdesaba
11 de març del 2015
Actualitzat a les 17:46h
L’Ajuntament de Montesquiu, governat per ERC, també ha prohibit al públic enregistrar so i imatge durant la celebració dels plens municipals, de la mateixa manera que Calldetenes. La mesura, que no afecta els mitjans de comunicació, té caràcter permanent, tot i que només es va haver de fer efectiva aquest dimarts, 10 de març, en un ple extraordinari que es va celebrar a les 10 del matí. La sessió, que havia sol·licitat Alternativa per Montesquiu-CUP, a l’oposició, només tenia un punt a l’ordre del dia: una moció presentada per aquest grup municipal sobre la imputació de l’arquitecte municipal per un presumpte delicte de falsedat en document oficial per funcionari públic.

A l’hora de l’inici del ple, per tal d’enregistrar el so i les imatges, un regidor de la CUP va col·locar una grabadora a la taula i un simpatitzant del mateix partit va procedir a preparar una càmera de vídeo. “Vam donar moltes informacions tècniques i vam creure necessari enregistrar el ple, perquè en quedés constància literal”, explica Liliana Vilanova, regidora de ApM-CUP.

L’alcaldessa, Elisabet Ferreres (ERC), no té la mateixa opinió i va ordenar que es retiressin els dos aparells, al·ludint que estava prohibit fer cap tipus de gravació.  Ferreres va al·legar, com l’equip de govern de Calldetenes, que no volia que llavors es fes una utilització “subjectiva” de les imatges i el so de la sessió, en clara al·lusió a la CUP.

El secretari municipal va explicar que, tot i que no hi ha cap ordenança municipal que ho reguli, l’alcaldessa és qui mana al ple i té tot el dret de prendre aquest tipus de decisions, si ho considera convenient. Ho va argumentar recordant que hi ha algunes sentències favorables dictades en aquest sentit en d’altres ajuntaments.

Una moció sense recorregut

Pel que fa a la moció que es va debatre, feia referència a la imputació vers l’arquitecte municipal per les obres realitzades l’any 2011 als carrers Nou i Sant Boi de Montesquiu, on hi ha “moltes sospites i irregularitats” en l’adjudicació i l’execució dels treballs, segons ApM-CUP. El text demanava, entre d’altres, que l’Ajuntament es personés com a acusació particular, que es facilités tota la informació de les obres, que s’executessin els avals i que s’obrís una investigació sobre les obres adjudicades els últims vuit anys per l’Ajuntament.

La moció no va prosperar. Hi van votar en contra els quatre regidors d’ERC i el de CiU, i només va rebre els vots favorables dels dos regidors de la CUP.

L’alcaldessa considera precipitades totes aquestes propostes quan encara no s’ha ni tan sols iniciat el procés judicial. En tot cas, l’equip de govern ha encarregat un informe al mateix arquitecte municipal, que està imputat, sobre les obres. “En base en aquest informe, l’Ajuntament decidirà quines accions prendre”, diu Ferreres.