Els independents demanen pas

Al menys una dotzena de candidatures desvinculades de qualsevol partit tornaran a presentar-se a les eleccions de maig | Via Vic i les llistes d’Eduard Botey i Albert Serra, les grans novetats

Pere Pratdesaba
10 de març del 2015
Actualitzat el 11 de març a les 8:36h
Carles Baronet va liderar la segona força independent més votada a Osona a les passades eleccions
Carles Baronet va liderar la segona força independent més votada a Osona a les passades eleccions | Adrià Costa

Carles Baronet va liderar la segona força independent més votada a Osona a les passades eleccions. Foto: Adrià Costa


Les candidatures independents d’Osona tornaran a presentar-se de manera conjunta a les eleccions municipals del mes de maig, sota el paraigües d’IdO (Independents d’Osona), per tal de tenir representativitat al Consell Comarcal d’Osona. En els passats comicis locals, es van presentar a la comarca un total de 14 formacions, que van obtenir representació a 12 municipis i tres consellers al Consell Comarcal. El partit més votat, amb 4.511 vots, va ser Tona Futur, que va obtenir sis regidors però es va quedar a l’oposició al consistori tonenc (CiU va treure set regidors). El segon del rànquing, amb 654 vots, va ser Independents per Folgueroles, que va tornar a portar Carles Baronet a l’alcaldia.

De cara a les properes eleccions de maig, les llistes d’independents presenten algunes novetats en relació a les de fa quatre anys. Així, es tornaran a confeccionar candidatures a Balenyà, El Brull, Espinelves, Folgueroles, Malla, Sant Martí de Centelles i Viladrau. Cauen de la llista, però, Gent Gran de Santa Eugènia de Berga, i Unió Municipal de Seva, els membres de la qual s’integraran a una candidatura d’ERC (tot i que l’actual alcalde Èric Vila es presentarà a l’EMD de Sant Miquel de Balenyà sota les sigles d’independents). Queden pendents encara, Alpens, que està estudiant si incorpora les sigles d’ERC, i la gran incògnita de Tona Futur, que no troba substitut a Josep Picó i que no està clara la seva participació a les eleccions de maig.

Com a grans novetats, la candidatura Via Vic, encapçalada per Lluís Casellas; la de Muntanyola, amb l’exalcalde de CiU Ramon Llorà; i dues que s’han desvinculat de PM, la marca blanca del PSC: a Roda de Ter, amb una llista liderada per Albert Serra; i a Seva, amb Eduard Botey.

Pere Medina, portaveu dels independents al Consell Comarcal, opina que presentar-se com a independent és un plus afegit: “La nostra imatge no es veu afectada per casos de corrupció i no tenim ningú a sobre que ens obligui a prendre unes determinades decisions”. Pel que fa a la dificultat d’accedir al pastís dels recursos públics sense pertànyer a cap partit que estigui ben posicionat en administracions superiors, tampoc considera que sigui un problema: “No importa el carnet, sinó la persona”.

Resultats electorals dels partits independents a les eleccions de 2011