Un de cada tres nens osonencs de 6 a 9 anys pateix sobrepès o obesitat

Un grup de treball format per diverses entitats elabora un programa per lluitar contra l’excés de pes infantil | L'objectiu fonamental passa per promoure l’alimentació saludable i l’activitat física

Redacció Osona.com
04 de març del 2015
Actualitzat el 06 de març a les 18:56h
0besitat infantil
0besitat infantil

L’obesitat infantil és un problema rellevant de salut pública i prevenir-la és una de les prioritats del Departament de Salut de la Generalitat. Les dades obtingudes de les àrees bàsiques de salut durant l’any 2011 assenyalen que a Osona hi ha un 32,4% de nens i nenes (un de cada tres infants) de 6 a 9 anys amb excés de pes (sobrepès o obesitat). A fi de corregir aquesta realitat, i en el marc del Pla de salut i el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), es va iniciar un projecte que té com a objectiu fonamental promoure l’alimentació saludable i l’activitat física dels infants.
 
Així doncs, a partir de la dada que l’obesitat depèn de molts factors i que és indispensable enfocar-ne la prevenció des de diferents àmbits i perspectives, es va crear un grup de treball coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), amb la participació de diferents entitats clau del territori: el CatSalut; el Sistema Integrat de Salut d’Osona; els ajuntaments de Manlleu, Torelló i Vic; el Consell Comarcal d’Osona; la Diputació de Barcelona; la Universitat de Vic; el Consell Esportiu d’Osona i el Departament d’Ensenyament. La coordinació i implicació de totes aquestes entitats i institucions no només ha resultat necessària per abordar aquest problema de salut des de diferents àmbits sinó que també ha permès, a més, economitzar i optimitzar els recursos existents en el territori.

Tenint ben present, per tant, l’objectiu final de resoldre la problemàtica de l’obesitat infantil, a partir de les dades inicials, aquest grup de treball multidisciplinari ha elaborat un pla d’acció integrat per actuacions que cal desenvolupar a diferents nivells (individual, familiar, escolar, comunitari i polític/estratègic), al capdavant de les quals s’han identificat uns actors responsables per dur-les a terme. En paral·lel, també s’han elaborat un conjunt d’indicadors per avaluar els resultats obtinguts de la implementació d’aquestes actuacions.

I quines són i seran, en concret, aquestes actuacions? En primer lloc, s’ha elaborat un conjunt de material divulgatiu amb el lema "Colors, sabors i molta marxa a Osona!" per promoure entre els infants accions com consumir fruita i verdura, beure aigua i fer activitat física. Però, n’hi ha més: la revisió de menús escolars dels centres educatius; la revisió dels tipus d’aliments i begudes que s’ofereix al públic en general a través de les màquines expenedores d’aliments i begudes existents en l’àmbit escolar i en els poliesportius municipals; la identificació dels recursos comunitaris (rutes saludables, parcs per al lleure i per fer esport, equipaments públics idonis, etc.) de què disposen els municipis per promoure l’activitat física. I a més, entre altres actuacions, es preveu la realització de programes específics encaminats a la formació de professionals sanitaris, monitors de lleure i entrenadors esportius per tal que abordin conjuntament la prevenció de l’obesitat infantil.