El Tribunal Suprem tomba el model d'urgències implantat a Osona el 2008

La sentència considera que el sistema no compleix la llei, especialment pel que fa als minuts que es triguen des d’algunes poblacions en arribar al centre de referència, l’Hospital de Vic

Pere Pratdesaba
24 de febrer del 2015
Veïns del Bisaura, en una manifestació contra el model d'urgències, l'abril de 2008
Veïns del Bisaura, en una manifestació contra el model d'urgències, l'abril de 2008 | Adrià Costa

Veïns del Bisaura es manifesten a Sant Quirze de Besora contra el nou model d'urgències mèdiques, l'abril del 2008. Foto: Adrià Costa


El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació que va presentar l’Institut Català de la Salut (ICS), i ha donat per ferma la sentència que CCOO va guanyar en primera i segona instància sobre el sistema d’urgències de primària implantat a Osona l’any 2008. Aquesta sentència considera que el conveni de col·laboració entre l’ICS, el Consorci Hospitalari de Vic i les diverses àrees bàsiques de salut, per al desenvolupament d’un servei d’atenció integrada d’atenció continuada i urgències mèdiques a la comarca d’Osona (ACUT) no està “conforme” a la llei.

El model actual d’urgències mèdiques a Osona es va activar l’1 d’abril de 2008, després d’una forta polèmica al territori, especialment en punts com el Bisaura o l’Alt Lluçanès. El sistema va centralitzar tots els serveis nocturns a l'Hospital Universitari de Vic (en aquells moments, Hospital General de Vic), a través del telèfon 061, i va potenciar l'assistència a domicili. També es va fixar que s'atenguessin urgències a Centelles, Torelló, Vic, Manlleu i Tona, els dissabtes a la tarda i els diumenges durant tot el dia (fins a les 9 del vespre); i als centres d'atenció primària (CAP), els dies laborables i els dissabtes al matí.

Uns mesos més tard, CCOO va presentar un recurs contenciós administratiu on denunciava el Departament de Salut per aquest sistema. El sindicat entenia que el model no complia els requisits legals d'isòcrones ni distàncies, tal com ha reconegut ara el Suprem, en una sentència ferma.

El sindicat sostenia que s’hauria d'haver aplicat el sistema conegut com a punt d'atenció continuada (PAC) destinat a zones urbanes i semirurals. Aquest model preveu un punt d'atenció continuada per cada sis àrees bàsiques (ABS). En el cas d'Osona, on hi ha nou ABS, hi correspondrien dos centres. La sentència apunta que aquesta demanda és correcte i que la implantació el 2008 no complia aquest requisit. Tot i això, fonts de CCOO reconeixen que aquesta petició no tindrà massa recorregut, perquè la normativa actual ha variat i en aquests moments no s’està produint cap il·legalitat.

On no queda clar que passarà a partir d’ara, però, és en el segon punt conflictiu, que fa referència a les isòcrones, ja que s’incompleix la disposició que diu que no es pot trigar més de 30 minuts entre qualsevol dels punts on es dóna cobertura i el lloc on es fa l'atenció mèdica continuada, en aquest cas, l’Hospital de Vic. La sentència considera que hi ha set municipis on es triga entre 34 i 45 minuts per arribar a l’hospital vigatà: Tavertet, Rupit, Sobremunt, Vidrà, Sant Boi de Lluçanès, Alpens i Cantonigròs.

El Departament de Salut, preguntat per Osona.com, encara no ha volgut valorar la sentència del Tribunal Suprem, fins que no tingui tots els detalls i les possibles solucions a la mà. Pel que fa a CCOO, es mostren molt satisfets, tot i la lentitud del procés judicial: “L'espera ha valgut la pena, perquè ja no som solament nosaltres els qui diem que les urgències de primària d'Osona no es van muntar amb la llei a la mà, sinó que també ho diu el Tribunal Suprem”.
 

Veïns del Bisaura es manifesten a Sant Quirze de Besora contra el nou model d'urgències mèdiques, l'abril de 2008. Foto: Adrià Costa

Documents