Calldetenes recupera la festa dels Tonis amb èxit

L’alcalde, Marc Verdaguer, va ser l’abanderat del passant

Redacció Osona.com
23 de febrer del 2015
Actualitzat el 24 de febrer a les 19:18h
El passant de Folgueroles
El passant de Folgueroles | J.M. Gutiérrez

Passant dels Tonis de Calldetenes. Foto: Josep M. Costa


Calldetenes es va estrenar aquest diumenge, 22 de febrer, amb la festa dels Tonis, amb una gran participació a les diverses activitats. Així mateix, els calldetenencs també es van avocar a la festa i, tot i el vent, van sortir al carrer.

Els Tonis s’havien celebrat a Calldetenes fa uns 50 anys i aquest cap de setmana s’ha reviscut l’esperit dels Tres Tombs a la població. L’activitat va engegar a les 9 del matí amb un bon esmorzar de pa amb botifarra davant del nou institut. L’àpat es va allargar durant tot el matí mentre anaven arribant els animals i carruatges a l’esplanada. Paral·lelament, a les 11 del matí a la plaça Onze de Setembre es va fer la demostració d’agility amb el Gos del Lluçanès i un circuit de ponis per als més menuts.

Als volts de les 12 del migdia, va engegar el passant encapçalat per l’alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, com a abanderat i pels pubills joves, Anna Pujol i Ernest Viñas (substitut) com a borlistes. La comitiva, formada per una vintena de carros de diverses tipologies i una cinquantena de genets, va ser beneïda al passar per davant de l’església de la Mercè enmig d’un gran nombre de públic. Un cop completada la primera volta, vist els ànims de la gent, es va fer un segon tomb pels carrers del poble abans de l’entrega dels obsequis, feta  davant de l’Ajuntament. Els participants provenien de Calldetenes, Santa Eugènia de Berga, Taradell i Vic, entre d’altres poblacions. Molts d’ells van declarar les ganes de repetir l’any que ve en una possible nova edició.

Ja a la tarda, es va celebrar el I Concurs Social de Salt dels Tonis de Calldetenes amb 41 sortides a pista en les categories de creuades, 60 centímetres, 80 centímetres i 100 centímetres. Els genets i amazones formaven part de les hípiques La Vall, Ponicat, Maver i El Grèbol. La guanyadora de la categoria de 100cm, Gemma Boada, es va desplaçar al municipi des de Bourg Madame, a la Cerdanya francesa, i s’entrena a l’Hípica Haras de Llorda.

Des de l’organització, tant des de l’Ajuntament de Calldetenes com des dels Tonis de Calldetenes, es fa una valoració molt positiva de totes les activitats que han format part de l’estrenada Festa dels Tonis de Calldetenes, de la gran participació i acceptació de la celebració.
 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

El passant dels Tres Tombs va transcorre per davant de l'església. Foto: Ajuntament de Calldetenes


Concurs d'hipica de Calldetenes, aquest diumenge. Foto: Ajuntament de Calldetenes